Iglas Haji vill lära sig om träd och fåglar. Foto: Salam Abu-Iseifan
Iglas Haji vill lära sig om träd och fåglar. Foto: Salam Abu-Iseifan/Sveriges Radio.

Invandrare får lära sig om den svenska naturen

"Jag har lärt mig mycket om naturen", säger Iglas Haji.
2:04 min

När invandrare kommer till Sverige vet de kanske inte så mycket om den svenska naturen. På vissa platser ordnas det därför träffar, där invandare får en chans att lära sig mer om naturen.

Klicka här om du vill läsa mer.

En av de som varit med på en träff är Iglas Haji. Hon tyckte det var roligt och har redan lärt sig saker.
– Jag tycker det är jätteroligt och spännande. Mest spännande är att jag har fått veta hur gamla träden är och att jag nu kan de olika namnen på fåglarna, säger hon.

Lär sig om fåglar och träd
Iglas Haji kommer från Somalia men hon har bott i Sverige i två år. Hon går i skolan i Borlänge i Dalarna. Nu har hon fått vara med på en träff i skogen och lärt sig om fåglar och träd. Hon och de andra eleverna från hennes klass fick också träffa en jägare.

– Hej allihop! Jag heter Leif. Jag är jägare och jag jagar oftast med en hund.
– Men inte människor?
– Nej, inte människor. Jag är ingen militär. Det jag jagar mycket, det är räv, säger Leif.

Ja, Leif jagar förstås bara djur.

Träffar på flera platser i Sverige
Det är Borlänge kommun och Svenska jägarförbundet som har bjudit in Iglas Haji och de andra eleverna till en dag i skogen. På tre andra platser i Sverige har det också ordnats sådana här dagar.
Det har man gjort i Östersund i Jämtland, Eslöv i Skåne och Öster Malma i Sörmland.
Och det är för att ungdomar från andra länder ska få lära sig om den svenska naturen.

En del elever från andra länder kommer aldrig ut i skogen annars, säger läraren Eva Malmberg:
– Det är jättemånga av våra elever som inte har möjlighet att komma ut i skogen. Det är jättemånga av familjerna som inte har bil, och sedan har man kanske inte svenska vänner heller. Man har ingen naturlig relation till skogen. Här får man ett enormt tillfälle att komma ut i skogen, säger hon.

Viktigt att inte frysa
Jägaren Leif tänker ta med en av Iglas Hajis kompisar ut och jaga på riktigt, på en ledig dag. Han berättar vad han tycker är det allra viktigaste att tänka på när man ska vara ute länge i skogen.

– Ja, framförallt att ha varma kläder så att man inte fryser. För om man fryser så blir det ingen bra upplevelse, sägerLeif

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".