Regina står bortvänd.
Det här är Regina. Hon vill inte visa sitt ansikte. Foto: Pernilla Wadebäck på Sveriges Radio.

Regina dog nästan av drogen spice

"Jag var nära att dö", säger Regina
1:48 min

Spice är en drog som man röker. På senare tid har flera unga personer i Sverige dött av spice. En som var nära att dö, men klarade sig, är Regina.

Klicka om du vill läsa mer!

– Jag hade druckit alkolhol också, och tog ett bloss. Då svimmade jag av och minns inget mer. De andra har berättat för mig att jag låg på soffan och spydde i en påse. Jag kunde ju ha dött, men jag gjorde inte det som tur var, säger Regina.

Hon var bara 16 år första gången hon rökte drogen spice, och hon har använt drogen mycket:
– Varje dag, hela tiden. Så fort effekten släppte så rökte man igen. Om det är bra spice så kan det sitta i kanske 40 minuter. Om det är dåligt så är det typ 20 minuter.

Regina får nu hjälp att sluta med spice
Hon ska bo på ett behandlingshem i ett år för att få hjälp att må bra igen. För hon mådde inte bra när hon använde spice:
– Det gör ju så att man blir helt känslokall. Man blev en elak person mot sig själv och andra, säger Regina.

Det finns olika typer av spice
Spice är en konstgjord drog som görs i laboratorium. Det ska likna de droger som kommer från cannabisväxten. Drogen får extra smak av indiska kryddor.

De som gör spice ändrar ibland lite grann på de ämnen som ingår i drogen. För på så sätt blir drogen laglig. För att myndigheterna ska kunna förbjuda en drog måste de först veta vilka ämnen som finns med där.

Man kan dö av spice
Flera personer har dött och andra personer har fått skador både i hjärnan och i andra delar av kroppen.

Det var fyra månader sedan Regina använde spice. Hon kämpar för att få en bra framtid utan droger. Hon är glad över att hon klarade sig levande från missbruket av spice.
– Alltså nu tänker jag ju att "fan också, det kunde ju ha gått mycket värre". Men då tänkte man inte alls så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".