Han ser bra ut.
1 av 3
Det här är Klaus Iohannis. Foto: TT.
Rumänien ligger i östra Europa, nere vid Svarta havet.
2 av 3
Det mörkgröna på kartan är landet Rumänien. Karta: Wikimedia Commons.
Han slår ut med armarna.
3 av 3
Det här är socialdemokraten Victor Ponta. Foto: TT.

Klaus Iohannis blir ny president i Rumänien

I helgen var det val i Rumänien och folket skulle få välja vem som skulle bli deras president. Före valet trodde många experter att Victor Ponta skulle få flest röster, men istället vanns valet av Klaus Iohannis.

Klicka om du vill veta mer!

Klaus Iohannis kommer från en folkgrupp i Rumänien som pratar det tyska språket. Han har fram tills nu varit politisk ledare för staden Sibiu.

Han är ledare för Liberala partiet i Rumänien och de kan jämföras med Folkpartiet eller Moderaterna här i Sverige. Klaus Iohannis säger att staten borde sälja en del av sina saker och istället låta privata företag sköta fler saker i Rumänien. Han vill också stoppa politiker och statligt anställda från att fuska med pengar.

Många är besvikna på Victor Ponta
Klaus Iohannis politiska motståndare är Victor Ponta, som tillhör ett socialdemokratiskt parti. En del väljare i Rumänien är besvikna på Victor Ponta, för de tror att han kanske har fuskat med pengar.

Victor Ponta är Rumäniens statsminister, men han ville byta jobb och bli president istället. Nu när han har förlorat presidentvalet tänker han behålla sitt gamla jobb som statsminister

Det kan bli kamp om makten
I Rumänien har både statsministern och presidenten mycket makt. När de tillhör olika partier kan det bli en hård kamp om vem som ska få bestämma mest.

Därför kommer politiken i Rumänien troligen att bli mer osäker nu, då liberalen Klaus Iohannis blir president och socialdemokraten Victor Ponta fortsätter som statsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".