Energidrycker i kyldisk i affär foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
1 av 2
Energidrycker i kyldisk i affär foto: Maria Turdén/Sveriges Radio

Forskare varnar för energidrycker

Många dricker energidrycker för att bli piggare. Nu säger forskare i USA att energidrycker kan vara skadliga för bland annat hjärtat. Särskilt för barn, men också för tonåringar och vuxna. Den som dricker för mycket energidryck kan bli förgiftad och behöva få vård på sjukhus.

Klicka på texten för att läsa mer

Energidrycker är ett slags läskedrycker som innehåller ämnen som man blir piggare av, till exempel koffein. Koffein finns i bland annat kaffe och te. Men i energidrycker finns det ofta mycket mer koffein. En liten burk med energidryck kan innehålla fyra gånger mer koffein än vad en kopp starkt kaffe gör. Samtidigt är energidrycker ofta söta och smakar gott så det kan vara lätt att dricka för mycket.

Småbarn har förgiftats
Amerikanska forskare varnar nu för att flera tusen småbarn i USA förgiftas av energidrycker varje år. Forskarna har undersökt 5000 larmsamtal till de amerikanska giftinformationscentralerna, dit oroliga människor har ringt då någon har blivit sjuk efter att ha druckit energidrycker. Nästan hälften av telefonsamtalen handlade om små barn, under sex år, som hade druckit energi- och sportdrycker med mycket koffein i. Många av barnen blev så allvarligt sjuka att dom måste vårdas på sjukhus. En del var i så dåligt skick att de till och med behövde få särskild intensivvård för att överleva.

Hjärtat kan börja slå konstigt
Tecken på sådan här energidrycksförgiftning är bland annat att hjärtat börjar slå konstigt och att man skakar och får kramper. Skakningarna kan se ut som då någon har sjukdomen epilepsi och får ett epilepsianfall. Andra tecken är att pulsen ökar snabbt, att det gör väldigt ont över bröstet och att man kräks.

Borde vara förbjudet för barn
Forskarna menar att deras undersökning nu bevisar det som många läkare redan har sagt i flera år, nämligen att energidrycker kan vara direkt farliga, speciellt för småbarn. Men också för tonåringar och vuxna, särskilt om de redan har hjärtproblem eller epilepsi till exempel. Forskarna vill nu att det bara ska vara tillåtet att sälja energidryck till vuxna och att det inte ska ges till barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".