Hemlös kvinna hos frisör
1 av 2
Emma i Sundsvall före klippningen. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
hemlös kvinna hos frisör
2 av 2
Emma i Sundsvall efter klippningen. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Frisörer i Sundsvall klippte hemlösa gratis

"Det var nog ett år sedan jag klippte mig sist" berättar Emma i Sundsvall
1:35 min

I staden Sundsvall i Västernorrland har några frisörer klippt hemlösa personer idag. Frisörerna bestämde sig för att klippa de hemlösa gratis, så att de också skulle få känna sig fina.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de hemlösa som fick håret fixat idag var Emma. Hon hade inte klippt sig på länge, berättar hon:
- Det var nog ett halvår sen, nej, kanske ett år sen tror jag, säger Emma, som tycker att det känns bra att få bli fin i håret.

Vill hjälpa hemlösa
Emma blir klippt av frisören Benjamin Eriksson som annars jobbar på en frisersalong i Sundsvall. Han tycker att det känns bra att klippa de hemlösa: 
- Det är trevligt att få göra någonting för någon annan människa så här, någon som kanske inte går till frisören så ofta, så att alla får känna sig lite fina. Man bidrar ju med det lilla man kan, säger Benjamin Eriksson.

Den som är hemlös har ingenstans att bo. En del kanske sover hos kompisar och släktingar, medan andra måste sova utomhus eller i trappuppgångar till exempel.

Alla vill känna sig fina ibland
Många hemlösa kan vara väldigt fattiga och ha andra problem. Då är det svårt att tänka på hur man ser ut i håret. Men alla kan vilja känna sig fina i håret någon gång, också den som är hemlös och inte har råd att gå till frisören. Därför har frisörer från olika frisersalonger i Sundsvall nu börjat klippa hemlösa gratis, och det tänker de fortsätta med. Det säger Bertha Gebril som var den som startade projektet:
- Ja, var tredje månad hade jag tänkt. För jag tror att det behövs. Jag tror att känslan för sig själv, när man känner sig fin är otroligt viktig. Och det vet ju alla att när man är klippt och känner sig fin, då känns det bättre, och det borde ju alla få göra, säger Bertha Gebril  till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".