Flaggan är svart och det står skrivet med vita arabiska bokstäver på den.
1 av 2
Så här se IS flagga ut. Bild: Wikimedia Commons.
IS har tagit stora delar av länderna Syrien och Irak.
2 av 2
Det röda på kartan visar vilka delar av länderna Syrien och Irak som IS kontrollerar. Karta: Wikimedia Commons, ändrad av Sveriges Radio.

Terrorister från IS kan finnas i Sverige

"IS-terrorister finns i alla länder i Europa", säger en avhoppare från IS
2:15 min

IS krigar i länderna Irak och Syrien i Mellanöstern. Men det finns också terrorister från IS i Sverige. Det berättar en man som sägs ha lämnat IS.

Klicka om du vill läsa mer!

– Det finns personer från IS i alla länder i Europa och ännu fler i de arabiska länderna,
säger den här mannen.

Han var själv förut med i IS, men han säger att han nu har lämnat organisationen.

IS är en förkortning av Islamiska staten
Gruppen kallar sig Islamiska staten, IS, för att de försöker att bilda ett nytt land i Mellanöstern. Och de vill att det landet ska styras med hårda religiösa lagar.

IS krigar i länderna Syrien och Irak. Och de har dödat många som de tycker har fel religion.
Bland annat har de dödat kristna och yazidier, men också personer som de tycker tolkar den muslimska religionen på fel sätt.

Norska journalister intervjuade
Den här mannen säger alltså att han har lämnat IS. Nu har han pratat med journalister från tevebolaget NRK i vårt grannland Norge.

Då berättade han att det finns personer från IS som kan begå terrordåd här i Europa. Kanske kan de spränga bomber eller på andra sätt döda och hota oskyldiga personer.

Mannen säger att det är små grupper av IS-terrorister som finns i flera olika länder. Särskilt många kan finnas i länderna Sverige, Holland och Tyskland, eftersom det bor många invandrare från Syrien i de här länderna, säger han.

Vi vet inte säkert om det som mannen berättar är sant. Men det verkar troligt, säger en svensk terroristexpert.

Allt hänger ihop med kriget i Mellanöstern
Den här mannen som lämnade IS säger att ledarna för IS är arga på USA och vissa länder här i Europa. För med stöd från europeiska länder har amerikanska militärer bombat Isis både i Syrien och Irak.

Genom att spränga bomber i Europa eller göra andra terrordåd så hoppas IS att politiska ledare i Europa glömmer bort kriget i Syrien och istället tänker mer på sin egen säkerhet:
– Alltså om du drabbas av aktioner, så kommer du inte att tänka på Syrien, du kommer att stärka säkerheten i ditt land ännu mer, säger mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".