Hemlösa barn väntar med sin pappa i matkö. Foto: Robyn Beck/TT.
Hemlösa barn väntar med sin pappa i matkö. Foto: Robyn Beck/TT.

Många barn i USA är hemlösa

"Det svåraste är att jag inte vet var jag ska sova någonstans", säger Joy
1:56 min

I USA är det fler barn som är hemlösa nu än någonsin tidigare. Istället för att bo hemma sover de i tillfälliga hem för bostadslösa, hos släktingar eller utomhus. Det är över 2 miljoner barn som saknar ett hem.

Klicka här för att läsa mer!

Ett av alla barn som saknar ett hem är tonårstjejen Joy.
– Det allra svåraste är att jag aldrig vet var jag hamnar nästa dag, säger hon till en hjälporganisation.

 De här barnen, som inte vet var de ska sova någonstans blir bara alltfler i USA. Nästan varje dag och natt flyttar de runt mellan olika ställen där de kan sova. Det kan vara på hem för bostadslösa, på soffan eller golvet hos någon släkting eller ibland tvingas de sova utomhus i en park eller på en trottoar.

Många hemlösa barn
Förra året var det 2 och en halv miljoner amerikanska barn, som var hemlösa under hela eller större delen av året och det är fler än året före, alltså 2012. Det visar en ny undersökning från en organisation i USA.

Problemet med hemlösa barn är vanligast i vissa folkgrupper. Det kan vara folkgrupper som har mörkhudfärg eller pratar något annat språk än engelska. Det har blivit större skillnader i USA mellan hur mycket pengar svarta och vita brukar tjäna i genomsnitt.

Barnen mår dåligt
Det är förstås inte bra för barnen att vara hemlösa. De är oftare både hungrigare och sjuka än andra barn. Många använder droger för att orka med och blir lätt brottslingar eller tvingas sälja sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".