De har vapen och är klädda i gröna kläder. De har också två flaggor där det är skrivet något med arabiska bokstäver.
1 av 3
Det här är soldater från terroristgruppen Boko Haram, som finns i det afrikanska landet Nigeria. Foto: AP/TT.
En minibuss är helt förstörd.
2 av 3
På den här platsen i landet irak sprängde terrorister en bomb i december 2013. Foto: AP/TT.
En skadad kvinna bärs bort.
3 av 3
Förra året anföll terrorister gallerian Westgate som ligger i Kenya i Afrika. 67 personer sköts ihjäl och många skadades. Foto: AP/TT.

Förra året ökade terrorismen

Vår reporter berättar om terrorismen
1:54 min

En ny undersökning visar att det var var ovanligt många som dödades av terrorister förra året.

Klicka om du vill läsa mer!

Forskare har jämfört olika år med varandra och kom fram till att förra året var ett av de värsta. Då dödades nästan 18 000 personer runt om i världen av terrorister. Och det är mycket mer än året före, då 11 000 dödades.

En terrorist är någon som vill uppnå politiska eller reiligiösa förändringar genom att skrämmas och som därför dödar och skadar oskyldiga personer. Men vem som ska kallas terrorist är en känslig fråga. För de som kallas terrorister menar ofta själva att de kämpar för något bra.

Våldet är värst i några få länder
De länder som har störst problem med terrorism är Irak och Syrien i Mellanöstern, Nigeria i Afrika och Afghanistan och Pakistan i Asien.

Det här visar en ny undersökning som är gjord av forskare på en organisation som heter Institute of Economic and Peace.

Muslimska terrorister är vanligast
Forskarna där har kommit fram till att de terrorgrupper som dödar flest är muslimska grupper som har en extrem tolkning av sin religion. Till exempel kan de vilja att ett land styrs med hårda religiösa regler.

Men samtidigt säger forskarna att det måste finnas fler förklaringar än bara religion. För det finns många muslimska länder där det är fredligt och som inte har problem med terrorister. Därför kan religionen inte vara den enda förklaringen.

Forskarna säger att de länder som har stora problem med terrorister också har olika folkgrupper som är fiender till varandra.

De 4 terroristgrupper som har dödade flest människor år 2013 var Talibanerna, Al-Qaeda, Boko Haram och Islamiska Staten, IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".