Här på Hjulstabron körde två män ner i vattnet och dog. Foto Wikimedia Commons
Här på Hjulstabron körde två män ner i vattnet och dog. Foto Wikimedia Commons

Polisman döms för broöppning

Förra året dog 2 unga män när deras bil körde ner i vattnet vid Hjulsta-bron mellan Strängnäs och Enköping. Männen var jagade av polisen efter att ha tankat bensin i Uppsala utan att betala. En polis där ordnade då så att bron kunde öppnas och idag säger domstolen Svea Hovrätt att polisen gjorde fel.

Klicka här för att läsa mer!

Det var en polisman i Uppsala, som ringde till den som vaktar bron, för att fråga om bron kunde öppnas, så att polisen kunde få fast de två männen. Bron öppnades och de två männen körde igenom en bom, rakt ner i vattnet och dog.

Pengar i böter
Tidigare har domstolen tingsrätten sagt att det var fel av polisen att öppna bron på det här sättet och idag håller domstolen Svea hovrätt med om det. Och polismannen måste nu betala pengar i böter som straff.

Själv säger polismannen att han är oskyldig, eftersom det saknas regler för polisen hur broar får öppnas. Han kommer att få behålla sitt jobb men chefen för polisen i Uppsala Erik Steen säger att polisen framöver enbart borde öppna broar om de jagar väldigt farliga brottslingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".