En gammal person räknar pengar.
De flesta får mindre pengar när de blir pensionärer än när de jobbade. Foto: TT.

Du kanske måste ändra ditt sätt att pensionsspara

34-åriga Idji Maciel är orolig för sin pension
4:46 min

Det är många som varje månad sparar lite pengar till sin pensionering. De pengarna ska de sedan leva på när de blir gamla och slutar arbeta. Men troligen ändras reglerna för det här privata pensionssparandet nästa år.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som oroar sig för sin pensionering är Idji Maciel:
– Det man hör om är att vi kommer att få sämre ekonomi om vi inte pensionssparar själva. Det var det jag tämkte när jag började pensionsspara för några år sedan, säger Idji Maciel.

Hon är 34 år och bor i Stockholm. Trots att hon är ganska ung tänker hon redan nu på hur hon vill leva då hon blir gammal:
– Jag vill resa, kanske ha ett sommarställe och äta på restaurang ibland, säger Idji Maciel.

Om Idji Maciel ska ha råd med det här då hon blir gammal kan det vara bra att redan nu spara pengar.

Pengarna till din pensionering sparas på olika sätt
En del av sparandet kan din arbetsgivare göra åt dig. Men många vill dessutom spara lite extra. Då är det vanligt att de för över lite pengar varje månad till ett privat pensionssparande.

Den som gör så har hittills dessutom kunnat göra ett skatteavdrag. Genom att pensionsspara så har man samtidigt fått lägre skatt att betala. Avdraget från skatten har gjort att en pensionsparare har kunnat minska sin skatt med upp till 12 000 kronor per år.

Skatteavdraget tas bort
Politikerna i regeringen har sagt att de vill ta bort det här skatteavdraget. Tanken är att det mesta av avdraget ska tas bort redan nästa år och året därefter försvinner avdraget helt.

Politikerna i riksdagen har fortfarande inte godkänt det här. De ska rösta om det den 3 december.
Men redan nu är partierna överens om att det här skatteavdraget för privat pensionssparande ska tas bort.

När reglerna ändras så blir det här ett ganska dåligt sätt att spara. Det säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten:
– Det är ett jättedumt sätt att spara på det här sättet efter årsskiftet. Om det är så att man betalar in pengar automatiskt varje månad så är det viktigt att ändra på det.

Du kan spara på andra sätt
Trots att reglerna ändras nästa år går det fortfarande att spara pengar till sin pensionering,
men det kan vara bra att göra det på andra sätt än tidigare.

Ett sätt är att använda ett investeringssparkonto, säger Monica Petersson:
– Det här investeringssparkontot är ett konto där du kan spara i fonder, aktier och andra värdepapper.

Fördelen med ett investeringssparkonto är att du då får betala mindre pengar i skatt, än vad du skulle göra om du forsatte att spara mycket pensionspengar på det gamla sättet.

Löneväxling för de rika
Ett annat sätt att spara kan vara löneväxling, men det passar bara för rika personer.
– Då avstår du löneökning. Istället för att få mer pengar i lön sätter du över det till din pension istället. Det där alternativet passar bara dem som har en hög lön. Om du har ungefär 40 000 kronor i månaden eller mer kan löneväxling vara ett bra alternativ. De som tjänar mindre ska inte löneväxla,  säger Monica Petersson.

Nu har vi berättat om två sätt att pensionsspara som kan vara bra. Men det finns ännu fler.

Du kan få hjälp
Reglerna för pensionssparande är ganska krångliga. Därför kan det vara bra att fråga någon som kan mycket om ekonomi.

Du kan till exempel fråga personalen på din bank och kanske också fråga andra banker om råd. Du kan dessutom få hjälp av Pensionsmyndigheten:
– Då loggar man in på en hemsida som heter minpension.se och vill man få hjälp med det kan man ringa till oss på Pensionsmyndigheten. Då kan vi förklara vad du har för pension. Det är det första man ska göra, säger Monica Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".