Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Fler skogsägare sparar äldre skog

Publicerat onsdag 19 november 2014 kl 12.30
Camilla Logarn visar upp sin orörda skog
(3:27 min)
Camilla Logarn har just hår. Hon står ute i sin skog.
1 av 4
Camilla Logarn äger skog i Värends Nöbbele i Småland. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
Trädet är dött, men står fortfarande upp.
2 av 4
Många fåglar och andra djur tycker om när döda träd får stå kvar i skogen. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
Gammal tall med grov bark. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
3 av 4
Gammal tall med grov bark. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
I en skog som inte brukas växer gamla och unga träd sida vid sida. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio
4 av 4
I en skog som inte brukas växer gamla och unga träd sida vid sida. Foto: Sven Börjesson/Sveriges Radio

Det kan vara bra för naturen att inte såga ner för mycket träd, utan att istället spara områden med äldre träd. Nu har det blivit fler skogsägare som gör så.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som äger gammal orörd skog är Camilla Logarn och hon visar upp sin skog:
– Vi kan gå och titta här uppe. Visst är det fint?

Camilla Logarn äger skog i närheten av Växjö i Småland. En del av den skogen ska hon såga ner. Av de träden går det sedan att göra papper eller plankor att bygga hus med.

Men en viss del av skogen ska Camilla Logarn låta vara i fred. Där ska inga träd sågas ner och det ska få växa fritt, säger hon:
– Det här kommer vi aldrig att avverka. Det finns inte i min plan alls.

Om Camilla Logarn istället hade sågat ner träden i det här området kunde hon ha tjänat en halv miljon kronor:
– Så om man bara tänker i pengar är det 500 000 kronor, säger Camilla Logarn.

Många skogsägare tänker på miljön
Trots att det går att tjäna mycket pengar på att såga ner träd, tänker Camilla Logarn alltså låta en del av sin skog fortsätta att växa fritt.

När någon skogsägare gör så här kallas det för frivillig avsättning av skog. Det här är skog som inte är naturreservat så skogen är alltså inte skyddad av lagen. Utan skogen sparas bara för att ägaren vill det och ägaren får inga pengar i ersättning.

Dubbelt så mycket gammal skog
Personalen på myndigheten Skogsstyrelsen har nyligen fått veta att allt fler skogsägare gör frivilliga avsättningar. Därför har det också blivit större områden med äldre skog i Sverige jämfört med för 20 år sedan. Det har nu blivit dubbelt så mycket gammal skog som lämnas i fred utanför naturreservaten.

Det här är bra för naturen
För det finns många växter och djur som bara trivs i gammal skog med stora träd. Camilla Logarn tycker att det blir en fin blandning av olika stora träd, när det får växa fritt under lång tid:
– Det är lite olikåldrad skog och tallarna är jättegamla här.
– Så den här tallen kan vara 200 år gammal? frågar reportern Sven Börjesson.
– Ja, svarar Camilla Logarn.

Som du hörde finns det alltså många skogsägare som frivilligt sparar skog. Men samtidigt finns det andra skogsägare som tänker tvärtom. De sågar ner väldigt mycket träd och kör med stora skogsmaskiner som skadar marken.

Det finns olika åsikter om skogs-politiken
En politiker som vill ändra på reglerna är Stina Bergström i Miljöpartiet. Hon tycker att fler skogsägare ska kunna tvingas att sköta skogen på ett mer miljövänligt sätt:
– Jag kan ju som skogsägare bli förbannad om jag sköter mig, medan grannen kan avverka och göra körskador och utan att spara de träd som behövs. Ändå får grannen inget åläggande för det.

Miljöpartien Stina Bergström tycker alltså att det ska bli lättare att straffa de skogsägare som skadar naturen.

Men en som tycker tvärtom är journalisten Marcus Svensson. Han skriver om sina politiska åsikter i tidningen Smålandsposten. Han har ungefär samma åsikter som partiet Moderaterna. 

Marcus Svensson säger att många skogsägare vill vara miljövänliga. Därför tror han att det fungerar bäst om ägarna själva får bestämma över sin egen skog:
– En politik som inte är förankrad hos dem som äger skogen blir inte heller särskilt framgångsrik, säger Marcus Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".