Några yngre män har tagits fast av polisen.
1 av 2
Här har polisen tagit fast några bråkiga personer i samband med en match. Foto: TT.
Två lag spelar fotboll.
2 av 2
Det här är en match mellan de svenska fotbollslagen Halmstad och Gefle. Vid den här matchen var det inget bråk. Foto: Jonas Ericsson för wikimedia Commons.

Regeringen vill ha ett register över huliganer

Vår reporter berättar om det planerade registret
1:24 min

När det är stora tävlingar blir det ibland våldsamma bråk mellan dem som hejar på olika lag. Regeringen vill ha ett register där det går att skriva in namnen på dem som har bråkat vid tidigare matcher. Med hjälp av registret kan vakter sedan stoppa dem som bråkar från att komma in till arenan.

Klicka om du vill veta mer!

Det är vanligt att stora gäng samlas för att slåss med varandra på till exempel fotbollsmatcher. Många vågar inte längre gå på fotboll på grund av slagsmålen.

Idag kan idrottsklubbarna stoppa vissa personer från att komma in på en idrotts-arena. De som kan stoppas är personer som har varit med i bråk vid tidigare matcher. Om en sådan här bråkmakare ändå lyckas ta sig in på en match, kan den personen hamna i fängelse i 6 månader. 

Så är lagen idag.

Men problemet är att vakterna vid arenan ofta inte vet vilka personer som brukar bråka. Därför ska det nu bli ett register där bland annat namnen på alla bråkmakarna står uppskrivna.

Politikerna är överens
Både den gamla regeringen och den nya regeringen vill ha det här registret.

Även idrottsklubbarna ska få kunna få läsa i registret för att ha bättre kontroll över vilka personer som inte får komma in på arenan. Det säger den politiker i regeringen som har ansvar för det här, socialdemokraten Anders Ygeman:
– Jag tycker att det är ett bra förslag. För de som arrangerar idrottsarrangemang måste se till att inte kända våldsverkare kan få tillträde till arenorna. 

Det nya registret över bråkiga personer kan börja att användas i vår.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".