Trots sitt nya jobb ser han inte glad ut.
Det här är Dan Eliasson. Foto: TT.

Dan Eliasson blir rikspolischef

Regeringen har bestämt att Dan Eliasson ska vara chef för alla poliser i Sverige. Det berättade de idag.

Klicka om du vill läsa mer!

Dan Eliasson är expert på de lagar som gäller i Sverige och EU-ländernas gemensamma lagar. Han är utbildad vid Uppsala universitet och vid ett universitet i Amsterdam i Nederländerna.

Han har tidigare varit chef för Migrationsverket. Det är en myndighet som bestämmer vilka utlänningar som får stanna i Sverige. Dan Eliasson har också varit chef för en annan myndighet, Försäkringskassan.

Dan Eliasson tycker illa om Sverigedemokraterna
En gång fick Dan Eliasson kritik för vad han skrev på hemsidan Twitter. Han skrev att han tyckte illa om Sverigedemokraternas politik. Det är ett parti som vill ha färre invandrare i Sverige. Dan Eliasson skrev att han ville kräkas när han hörde Sverigedemokraternas partiledare prata i teve.

En del tycker att det var fel av Dan Eliasson att skriva så här. För de menar att den som är chef för en myndighet ska vara försiktig med att berätta om sina politiska åsikter.

Nytt jobb 2015
Regeringen har alltså bestämt att Dan Eliasson nu ska bli rikspolischef och få ansvaret för landets alla poliser. Han börjar det jobbet den 1 januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".