Elisabeth Svantesson, är ansvarig för invandringspolitiken för partiet Moderaterna.Foto: TT
Elisabeth Svantesson, är ansvarig för invandringspolitiken för partiet Moderaterna.Foto: TT

Invandrare kan få svårare att ta hit sin familj

Hör om Moderaternas nya förslag för invandrare
1:25 min

Om en person från utlandet har fått tillstånd av myndigheterna att bo i Sverige, så har den personen ofta rätt att sedan ta hit resten av familjen. Men nu vill partiet Moderaterna göra det svårare att ta hit sin familj.

Klicka här för att läsa mer!

Den utlänning som har fått tillåtelse att bo i Sverige kan även få rätt att ta hit någon annan familjemedlem, som till exempel barn under 18 år. Men det finns också ett krav att den som vill ta hit sin familj, först ska ha någonstans att bo, att personen ska ha ett jobb och tjäna tillräckligt med pengar, för att kunna ta hand om sina familjemedlemmar.

Nästan alla får komma till Sverige
Samtidigt går det att göra undantag för det här försörjningskravet. Nästan alltid blir det så att familjen får komma hit även om det saknas bostad eller jobb. Detta enligt myndigheten Migrationsverket.

Flera partier var överens
Det var många partier som var överens om de här reglerna. Moderaterna var med och beslutade om reglerna, men nu har de ändrat sig. I ett förslag till politikerna i riksdagen föreslår moderaterna att reglerna ska bli hårdare och att det ska bli färre undantag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".