Flicka läser läxa. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Elever som får hjälp med sina matematikläxor. Foto: Pontus Lundahl/TT
2 av 2
Elever som får hjälp med sina matematikläxor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det kan bli dyrare att få hjälp med läxorna

"Jag tror inte att jag hade haft godkänt utan läxhjälpen", säger Linnea
2:42 min

En del familjer hyr in en person som hjälper barnen med deras läxor. Det kostar pengar att göra så, men priset kan bli billigare med hjälp av ett särskilt bidrag, Rut-avdraget. Men politikerna i den nya regeringen vill ta bort det här särskilda läxrutavdraget. Många familjer är nu oroliga för att de då inte längre ska ha råd med läxhjälpen.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de elever som har fått hjälp av Läxrut på det här sättet är Frida, som egentligen heter något annat. Hon får hjälp med matten:
- Jag tror inte ens att jag hade haft godkänt nu utan henne.
- Vad har du för betyg nu då?
- Jag har ett E, men jag är ändå nöjd med det. Hade jag inte haft läxhjälpen hade jag legat på botten nu, säger Frida.

Löst problemen
Att räkna matte har länge varit ett problem för Frida. Därför tog familjen hjälp av ett läxföretag. En lärare därifrån kommer nu hem till Frida och förklarar hur hon ska räkna. Det har löst matteproblemen, tycker Fridas familj.

Politikerna i regeringen vill nu ta bort läxrut. Det har de föreslagit i sin budget. Om regeringen gör det så kommer Fridas pappa, Henrik Steen, inte längre att ha råd med den här läxhjälpen, säger han:
- Det var ju dyrt redan innan. Om läxrut försvinner blir det ju dubbla priset. Det är inte som att jag tycker att det är kul att betala 18 000 kronor om året på det här som jag redan betalar skatt för och som jag kan tycka att jag har rätt till som medborgare, säger Henrik Steen. 

Ska få hjälp av skolan
Fridas pappa menar att han redan har betalat pengar i skatt för Fridas skola, men att hon ändå inte har fått den hjälp hon behöver där. Fast både regeringen och lärarnas fackförbund menar att det är skolan som ska hjälpa barnen att klara av skolarbetet. Det står i lagen att alla barn ska få den hjälp de behöver i skolan, även de som behöver särskilt stöd. Det kan vara barn som har svårt att läsa och skriva, alltså dyslexi, eller andra funktionsnedsättningar.

Många med särskilda behov
En del har undrat om det bara är rika familjer som köper billig läxhjälp oavsett om barnen behöver det eller inte. Men så är det inte, enligt en undersökning som Ekot har gjort. De familjer som använder läxrut har ofta barn med särskilda behov. Ungefär 50 %, alltså hälften i storstäderna och ännu fler ute på landet, säger de läxföretag som Ekot har frågat.

Fast elever ska ändå kunna få den hjälp de behöver av sin skola istället för av ett läxföretag. Det säger Johanna Jaara Åstrand, från facket Lärarförbundet:
- Läxrut kan ju bara användas av föräldrar som har en lön, men alla barn i Sverige har rätt att få det stöd de behöver och då måste man kunna garantera det här inom skolan, säger Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundet.

Tror inte på skolan
Men Fridas pappa Henrik Steen är skeptisk. För även om skolan enligt lagen ska ge eleverna den hjälp de behöver, så har han svårt att tro på att skolan verkligen kommer att göra det:
- Nej, för vad är det egentligen som har förändrats gentemot tidigare? Skolan har väl alltid haft kravet på sig att alla elever ska få den hjälp de behöver och man har ju misslyckats med det, säger Henrik Steen till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".