En flicka håller i dockan som liknar en riktig bebis. En hund är med på bilden också.
Såhär ser dockan ut. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.

Docka kan hjälpa utvecklingsstörda att förstå hur det är att ha barn

Personer med utvecklingsstörning lär sig bli föräldrar med hjälp av en docka
2:14 min

När personer med utvecklingsstörning får barn så kanske de behöver lära sig hur man tar hand om barnet. Därför ska de nu få öva på en särskild docka.

Klicka här om du vill läsa mer!

En expert som vet mycket om det här är forskaren Berit Höglund. Hon förklarar varför de med utvecklingsstörning kan behöva hjälp när de blir föräldrar.

– Bara att man har en utvecklingsstörning gör att man har sämre utbildning, sämre inkomst, sämre ekonomi och sämreförutsättningar att ta hand om ett barn, säger hon.

Personer med utvecklingsstörning steriliserades
Fram till år 1975 fick inte personer med utvecklingsstörning skaffa barn i Sverige. För politiker och experter var oroliga för att de föräldrarna då skulle kunna göra allvarliga misstag som kunde vara dåligt för barnen. De som hade en utvecklingsstörning kunde därför steriliseras så att de inte kunde få barn.

Men nu är det tillåtet att skaffa barn även om man har en utvecklingsstörning. Fast man kan behöva stöd och hjälp. Därför har forskare nu tagit fram en särskild docka att träna på.

Dockan liknar en riktig bebis
Dockan blir hungrig och kissar på sig, och man måste ta hand om den som om den vore ett riktigt barn. Sedan kan man titta efteråt hur bra man tog hand om dockan. På så sätt får man veta om man gjorde rätt eller fel.

– Hur gjorde man när barnet skrek? Försökte man att ta upp barnet, att få barnet tillfredsställt? På vilket sätt gjorde man det? undrar forskaren Berit Höglund.

Alla de frågorna kan man få svar på, eftersom allting sparas i en liten dator inne i dockan. Det går att se efteråt om dockan har fått mat eller om man bytt blöja på den till exempel.

Ungdomar i Uppsala får låna dockan
Dockan ska nu användas i Uppsala. Ungdomar med utvecklingsstörning ska få låna dockan om de vill ha barn i framtiden. De kan öva sig på dockan och se hur det är att ha barn på riktigt. Par som redan väntar barn får också låna dockan.

En skola i Tierp i Uppsala kommun använder redan docka i barnkunskapen. En elev som har fått prova dockan är Triin.

– Jag tänkte att det är bra att lära sig. Det är jobbigt att höra när den skriker, och så är det jättesvårt att veta vad den vill, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".