Några banarbetare på rälsen i Stockholm
1 av 2
När människor är på spåret får inte tågen köra där. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Trafikverket låter tåg köra trots att det är folk på spåren

"Det här får inte hända" säger polisen Sara Stenlind
2:33 min

När något har hänt på tågspåret måste tågen låta bli att köra där. Det kan till exempel hända att människor finns på tågrälsen. Då ska tågen stoppas av personal på myndigheten Trafikverket. Men reportrar på Sveriges Television har nu upptäckt att Trafikverket flera gånger har låtit tågen köra ändå, trots att det funnits människor på tågspåren som kunde bli påkörda.

Klicka på texten för att läsa mer

Flera gånger har det kört tåg på avstängda spår där människor har varit. Några som har varit med om det är bland annat några poliser i Dalarna. Deras skyddssombud, polisen Sara Stenlind är mycket upprörd över det:
- Det här ska inte hända, det får inte inträffa. Men det har inträffat alldeles för många gånger hittills, säger Sara Stenlind. Trots att hennes arbetskamrater var på tågspåret och tågen skulle sluta köra, så fortsatte tågen ändå att komma. Risken fanns att de kunde ha blivit påkörda av tåget och kanske dö.

Farligt på tågspåren
Det är egentligen förbjudet att vara på tågspåren. Men det händer ändå att människor är där trots att det är farligt. Det kan till exempel vara barn som leker på spåret, eller någon person som mår dåligt och tänker försöka ta livet av sig när tåget kommer. Då måste poliser eller räddningspersonal gå dit och hämta dem. Men först ringer de till Trafikverket och ber dem att stoppa tågen så att det inte ska hända några olyckor. Då måste Trafikverket göra det. Trots det har det alltså hänt flera gånger att Trafikverkets personal låter tågen fortsätta köra.

Obehagligt när tågen kommer
En av de som har varit med om det här är brandmannen Johan Blommé. Han var ute på spåret för att rädda en människa:
- Vi hade begärt trafikstopp från Trafikverket och trodde därför att det inte skulle komma något tåg på spåret, säger Johan Blommé.

Men trots att tågtrafiken skulle vara stoppad så kom det plötsligt ett tåg körande mot dem i full fart ändå. Det var obehagligt, berättar Johan Blommé:
- Ja, det är klart man reagerar i någon form utav chock så att säga, för det förväntar man sig ju inte i det läget, säger han. Sådana här saker har hänt många gånger det senaste året. Det har reportrar på Sveriges Television, SVT, upptäckt där de har undersökt det här.

Tågen måste komma i tid
Flera av de som jobbar med tågtrafiken har berättat för SVT att de har det stressigt och för mycket att göra. Vissa säger till och med att det viktigaste är inte längre människors säkerhet, utan att tågen går i tid. Trafikverket säger idag att de ska undersöka varför tågen har fått köra vidare när det har varit folk på spåret. Caroline Ottosson är en av cheferna på Trafikverket. Hon säger att de som jobbar där ska få lära sig mer om säkerhet:
- Det jag kan konstatera nu när Sveriges Television nämner att det finns flera fall, ja, det bekräftar bara den bilden jag har, att jag måste sätta in ytterligare åtgärder. Det gör jag gör genom fortbildning till exempel till min personal, säger Caroline Ottosson på Trafikverket till Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".