Chuck Hagel med glasögon och kavaj
USA:s försvarsminister Chuck Hagel slutar. Foto: Cliff Owen, AP/TT

USA:s försvarsminister Chuck Hagel slutar

En av den amerikanska regeringens viktigaste politiker ska sluta sitt jobb. Det är USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Än så länge vet vi inte om han vill sluta själv eller om han tvingas sluta.

Klicka på texten för att läsa mer!

Många är idag förvånade över att Chuck Hagel slutar. Som försvarsminister har Chuck Hagel haft ansvaret för USA:s försvarspolitik och landets militärer. USA har soldater i flera länder i världen. De senaste åren har de till exempel varit i länder som Irak och Afghanistan. När Chuck Hagel var ung var han själv med i USA:s armé och krigade i landet Vietnam i Asien.

Kanske inte kan komma överens
Trots att USA just nu har en regering som styrs av partiet Demokraterna är Chuck Hagel med i deras motståndares parti Republikanerna. Det går flera rykten om varför Chuck Hagel nu plötsligt ska sluta. En del menar att  han avgår för att han inte alltid har varit överens med presidentens försvarsexperter i den grupp som heter Nationella säkerhetsrådet. Andra menar att han tvingats sluta för att han inte klarar av att hantera alla kriser som pågår i världen och som USA är inblandade i. Hagel har också sagt att pengarna till USA:s försvar inte räcker och att politikerna i den amerikanska riksdagen, kongressen, borde låta bli att spara där.

Flera hot mot USA
Några som hotar USA är terroristgrupperna IS i Syrien och Irak och talibanerna i Afghanistan. Amerikanska soldater kan också behövas i Afrika för att bekämpa sjukdomen ebola där.

Chuck Hagel kommer att stanna kvar på sitt jobb tills en ny försvarsminister börjar. Än så länge vet vi inte vem som blir USA:s nya försvarsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".