Syrien och Jordanien ligger bredvid varandra.
Det röda på kartan är Jordanien. Karta: Wikimedia Commons.

Flyktingar tvingas tillbaka till Syrien

Umm Muhammed gömmer sig för att inte skickas tillbaka
1:14 min

Flera miljoner människor har flytt från kriget i landet Syrien i Mellanöstern. Många av dem kommer till grannlandet Jordanien. Men myndigheterna i Jordanien tvingar nu en del av flyktingarna att åka tillbaka till Syrien, trots att det är krig där.

Klicka om du vill läsa mer!

--Det är förbjudet för våra barn att gå i skolan. Det är förbjudet att gå utanför huset. Allt är förbjudet! säger Umm Muhammed.

Hon är rädd att jordanska poliser ska upptäcka att de egentligen kommer från Syrien, för då kan familjen skickas tillbaka dit.

Massor av flyktingar i Jordanien
Jordanien har tagit emot en och en halv miljon flyktingar från Syrien, enligt FN. Men vissa flyktingar skickas tillbaka.

Det gäller särskilt de flyktingar som tillhör det palestinska folket. Palestinierna från Syrien är ofta statslösa så de är inte medborgare i något land.

Nyligen skickade Jordanien tillbaka 12 personer som var skadade. De flyktingarna får nu bo i staden Daraa inne i Syrien och där pågår det våldsamma strider.

Familjen gråter
Umm Muhammed är gift med en palestinier. Det är därför jordanska myndigheter vill skicka tillbaka hennes familj till Syrien:
--Det är påfrestande för oss psykiskt. Det finns många dagar då jag och barnen sitter här och gråter, säger Umm Muhammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".