Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Fler Sverigedemokrater får döma i migrationsdomstolarna

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 18.05
"Risken finns att man inte litar på domstolarna", säger Anne Ramberg
3:13 min
Hon har mörkt hår.
1 av 3
Anne Ramberg är ledare för Sveriges advokater. En utlänning som riskerar att få lämna Sverige kan få hjälp av en advokat. Foto: TT.
Han har glasögon och rakat huvud.
2 av 3
Sven-Erik Alhem har jobbat som åklagare- Då samlade han bevis mot misstänkta brottslingar. Han har också varit politiker för Folkpartiet. Foto: TT.
Han är korthårig.
3 av 3
Kent Ekeroth är politiker för Sverigedemokraterna och han är med i riksdagen. Foto: TT.

Migrationsdomstolarna är domstolar som bestämmer om utländska personer får stanna i Sverige. Allt fler av dem som dömer där är politiker är medlemmar i partiet Sverigedemokraterna. Det viktigaste i deras politik är att de vill ha färre invandrare i Sverige. 

Klicka om du vill läsa mer!

Några kända lagexperter säger att de är kritiska till att fler sverigedemokrater är med i migrationsdomstolarna. En av kritikerna är Anne Ramberg. Hon undrar om det verkligen går att lita på att Sverigedemokraterna dömer rättvist:
– Det är en väldigt olycklig utveckling. Den riskerar att undergräva förtroendet för migrationsdomstolarna, säger Anne Ramberg.

Så här fungerar dessa domstolar
När någon utländsk person ber om att få stanna i Sverige bestäms det först av myndigheten Migrationsverket. Men den som är missnöjd med myndighetens beslut kan kräva att en migrationsdomstol får bestämma istället.

När det blir en rättegång där leds den av en domare som har flera års utbildning om Sveriges lagar.

I domstolen finns det också med tre nämndemän som är med och dömer. Nämndemännen är personer som bara har gått en kortare utbildning i hur lagen fungerar. Det är de politiska partierna som väljer ut vilka av deras medlemmar som får bli nämndemän.

När det var val tidigare i höst så gick det bra för Sverigedemokraterna och de fick fler röster än tidigare. Därför får också fler av deras partimedlemmar nu chansen att bli nämndemän.

Kända experter är kritiska
Några av Sveriges mest kända lagexperter säger att de är tveksamma till det här. Förutom Anne Ramberg så är också Sven-Erik Alhem tveksam. 
– Den utlänning som söker en prövning i migrationsdomstolen måste ju känna en oro om det sitter domare där som har en invandrarkritisk hållning, säger Sven-Erik Alhem.

Många undrar kanske om sverigedemokratiska nämndemän skulle vara extra hårda i migrationsdomstolarna. Kanske skulle sverigedemokraterna kunna använda domstolarna för att skicka tillbaka fler invandrare än tidigare.

Sverigedemokraterna försvarar sig
En av sverigedemokraterna är Kent Ekeroth. Han säger att Sverigedemokrater kommer att sköta sina jobb som nämndemän på ett bra sätt. Han tror inte att deras politiska åsikter ska påverka hur de dömer i domstolen:
– Ärligt talat tror jag att sverigedemokraterna tar sina uppdrag på större allvar än många andra gör, säger Kent Ekeroth.

Han säger också att även andra politiska partier har åsikter om invandringen till Sverige. Till exempel tycker ju både Miljöpartiet och Vänsterpartiet att det är bra att ta emot ganska många invandrare.

Även de som gillar invandring kan göra fel
Politiker från de invandringsvänliga partierna har länge fått bli nämndemän i migrationsdomstolarna, utan att någon har kritiserat det. Risken finns att även invandringsvänliga nämndemän dömer orättvist, säger Kent Ekeroth:
 – En rättvis prövning i migrationsdomstolen handlar inte bara om att släppa in alla. Det handlar också om att de som inte har rätt att vara här ska få avslag och skickas tillbaka. Vem vet om de får avslag om en miljöpartist eller vänsterpartist sitter i domstolen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".