Hon är finklädd och glad. I handen har hon en liten staty av guld.
1 av 2
Här får Maryam Ebrahimi ta emot Emmy-priset. Foto: Björn Jansson på Sveriges Radio.
De ser glada ut
2 av 2
Nirma Sarvestani och Maryam Ebrahimi bor ihop och gör film ihop. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Svenskar fick pris för sin film

"Jag är jätteglad", säger filmaren Maryam Ebrahimi
1:59 min

Det finaste priset i världen för tv-filmer är Emmy. I år gick ett av Emmy-prisen till Nima Sarvestani och Maryan Ebrahimi från Sverige. De får priset för filmen "Frihet bakom galler". Den handlar om kvinnor som sitter i ett fängelse i Afghanistan.

Klicka om du vill veta mer!

– Det känns jättebra! Jag är glad och stolt, säger Maryam Ebrahimi.

Hon har gjort filmen tillsammans med sin man Nima Sarvestani. De är båda födda i Afghanistans grannland Iran, men bor numera i Sverige.

Emmy-priset delades ut på en fest i New York inatt.

Fängelset var bättre än hemma
"Frihet bakom galler" är en dokumentärfilm, så den handlar om verkligheten. Filmen följer flera kvinnor inne på ett fängelse i Afghanistan. Bland annat blir en fånge arg för att en vakt har stulit hennes pengar.

Trots att kvinnorna är inlåsta och har det svårt i fängelset tycker en del av dem att de har det bättre inne i fängelset än utanför. Det beror på att kvinnor i Afghanistan ofta blir dåligt behandlade av sina egna familjer.  

Men inne i fängelset kan kvinnorna bestämma mer själva över sina liv. Därför heter filmen "Frihet bakom galler".

Kvinnor behandlas orättvist i Afghanistan
Flera av de kvinnliga fångarna straffas för att de har rymt hemifrån. De kan ha rymt för att de tvingades att gifta sig med någon som de inte vill leva tillsammans med eller de kan ha rymt för att de blir slagna av sina män. I Afghanistan är det olagligt för en kvinna att lämna sitt hem utan mannens tillåtelse.

Maryam Ebrahimi och hennes man vill med filmen visa att många kvinnor i Afghanistan fortfarande har det dåligt och att det behövs en förändring:
– Det är en film som kan påverka situationen ganska mycket. Det är en viktig film, säger Maryam Ebrahimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".