En präst i Svenska kyrkan. Foto TT
En präst i Svenska kyrkan. Foto TT

Svenska kyrkan betalar personal för att sluta sina jobb

" Det är brister från flera håll" säger Gunnar Sjöberg
1:45 min

De senaste 5 åren har cheferna i Svenska kyrkan tvingat flera präster och annan personal att sluta sina jobb och för det har personalen fått pengar i ersättning. De flesta anställa har fått sluta för att det har varit bråk och konflikter på arbetsplatsen.

Klicka här för att läsa mer!

Sedan år 2010 har Svenska kyrkan betalat ut mer än 100 miljoner kronor till personal, som har tvingats att sluta sina jobb. Det händer också att andra arbetsplatser betalar pengar när någon tvingas sluta sitt jobb. Men när det gäller just kyrkan tror många att de ska vara extra snälla mot varandra. Ändå verkar det ofta ha blivit bråk i personalen.

Obekväma personer tvingas sluta
Flera av dem som har tvingats sluta sina jobb är personer som har mobbats, kritiserat cheferna eller har sagt ifrån när något har varit fel. I bland kan det också handla om personer som har svårt att samarbeta med varandra. Det skriver tidningen Dagens Nyheter idag.

Arbetsmiljön brister
Svenska kyrkan är en stor organisation med många olika chefer. Och därför är det svårt att utbilda all personal om hur en bra arbetsmiljö ska vara.

- Det är okunskap, osäkerhet, ovana att hantera problemen. Vi har som kyrka varit dåliga i att utbilda i inte bara arbetsmiljöfrågor, utan också att hantera konflikter. I alla de här enskilda fallen finns det faktorer som inte jag känner till, men generellt sätt är det här ett jätteproblem för oss som kyrka, säger en av cheferna i Svenska kyrkan Gunnar Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".