Två palestinska kvinnor tröstar varandra utanför resterna av ett rivet hus.
1 av 2
Två palestinska kvinnor tröstar varandra vid resterna av ett rivet hus. Foto: Nasser Shiyoukhi, AP/TT
Längst till vänster: Palestinier inspekterar en lägenhet som rivits efter att innehavaren kört en bil rakt genom en perrong i Jerusalem. Överst höger: Människorättsorganisationen B´tselems tidigare ledare Jessica Montell och nuvarande vd Hagai El-Ad. Längst ner till höger: Sjukvårdspersonal tar bort blod från trottoaren efter en attack mot en synagoga i Jerusalem. Foto: AP/TT och Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
2 av 2
Längst till vänster: Palestinier i en lägenhet som rivits efter att ägaren kört en bil rakt genom en perrong i Jerusalem. Överst höger: Människorättsorganisationen B´tselems tidigare ledare Jessica Montell och deras chef Hagai El-Ad. Längst ner till höger: Sjukvårdspersonal tar bort blod från trottoaren efter en attack mot en synagoga i Jerusalem. Foto: AP/TT och Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Israel vill straffa palestinier genom att riva deras hus

"Det är ett dåligt sätt att bestraffa de misstänkta", säger Jessica Montell
2:29 min

Den senaste tiden har det återigen blivit mer våldsamt mellan palestinier och israeler i Mellanöstern. Bland annat attackerade några palestinska män nyligen ett slags kyrka, en synagoga i Israel. De dödade flera israeler där. Nu säger Israels regering att dom kommer att använda hårdare metoder mot misstänkta palestinier och även mot deras släkt. Till exempel kan de riva deras hus.

Klicka på texten för att läsa mer

Men att riva de misstänktas hus är en dålig metod, det tycker den israeliska människorättsorganisationen B´tselem:
- För flera år sedan kom den israeliska armén själva fram till att det här med att riva hus är ett dåligt sätt att bestraffa de misstänkta. Det förhindrar inte terrorism, snarare tvärtom, palestinierna blir bara ännu argare och vill hämnas om man river deras hus, säger Jessica Montell från den den israeliska människorättsorganisationen B´tselem.

Vill riva terrormisstänktas hus
Ändå är det här just vad den israeliska regeringen nu vill göra. De har bestämt att sex palestinska hem ska rivas. Det handlar om hus där misstänkta män har bott. Det är män som har varit med och attackerat Israel under hösten. Fast alla de sex männen är redan döda. De blev ihjälskjutna av israelisk polis. Ändå ska husen där deras familjer bor alltså rivas. Israels regering menar att husrivningar som bestraffning kan fungera bra. De tänker att terroristerna kanske inte bryr sig om i fall de riskerar sina egna liv, men om deras familjer riskerar att få sina hus förstörda så kanske de låter bli att göra terrorattacker.

Även släkten kan straffas
En annan sak som den israeliska regeringen nu vill göra för att förhindra våld är att förbjuda vissa palestinier att bo och arbeta i Israel. Det vill de göra genom att ta ifrån palestinier det uppehållstillstånd som de har fått. Om en palestinier i Israel är inblandad i något slags våld mot Israel så kan han eller hon förlora sin rätt att vara där. Det kan handla om allt från att kasta stenar till att begå ett terrorbrott. Palestinier ska kunna förlora både rätten att bo i Israel och palestinska östra Jerusalem, och andra rättigheter. Även deras släktingar ska kunna förlora sina rättigheter, tycker Israels regering. Det här tycker organistaionen B´tselem är orättvist mot de oskyldiga som drabbas:
- Att bestraffa det palestinska folket på det här sättet hjälper inte. Det är politikerna som vill göra så här för att visa folket i Israel att dom är tuffa och gör nånting mot terrorismen, säger Jessica Montell från den israeliska människorättsorganisationen B´tselem till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".