Naturreservatet Serengeti i Tanzania. Foto: TT
Naturreservatet Serengeti i Tanzania. Foto: TT

Massajer i Tanzania kan tvingas flytta

Massajerna kan tvingas flytta om en månad
1:37 min

De som bestämmer i Tanzania vill att många människor ska flytta på sig. De vill tvinga 40 000 personer att flytta. Deras mark ska de sedan sälja till ett företag som tar emot turister.

Klicka här så får du läsa mer!

De människor som bor på marken som företaget vill ha är massajer. Det är en folkgrupp som har levt där väldigt länge, innan andra människor kom dit.

Många känner till massajerna och turister får åka och hälsa på några av massajerna och se hur de lever. Massajerna har många djur som går omkring helt fritt och betar gräs i stora områden. Det är så de tjänar pengar.

Skjuter lejon och leoparder
Men det finns andra som också vill tjäna pengar i det här området. Ett företag som heter OBC har ordnat jakter där i 20 år. Många från kungafamiljer och andra turister har varit där och jagat. Företaget som ordnar jakt har fått rätt att skjuta 2 700 djur, bland annat lejon, leoparder och bufflar.

Regeringen i Tanzania har velat sälja mark till företaget förut, men då var det väldigt många människor i hela världen som protesterade. 1,7 miljoner människor skrev under protestlistor för att massajerna skulle få ha kvar sin mark. Regeringen i Tanzania lovade då att det skulle bli så.

Måste flytta om en månad
Det här var förra året och nu har regeringen ändrat sig. De vill att massajerna flyttar på sig så att företaget kan köpa mark att jaga på. Regeringen har lovat att massajerna ska få en del hjälp när de flyttar, och de vill att de flyttar redan innan årets slut.

Så massajerna har bara en månad på sig att försöka få hjälp av folk i världen så att de får bo kvar på sin mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".