Några demonstranter i Ferguson tittar på när en butik brinner ned i bråken.
Några demonstranter i Ferguson tittar på när en butik brinner ned i bråken. Foto: David Goldman, AP/TT:

Oroligheterna sprider sig i USA

En person har dödats i Ferguson i USA. Arga demonstranter har satt eld på bilar och slagit sönder fönstren på butiker. Nu har oroligheterna spridit sig till 170 städer i USA.

Klicka här för att läsa mer!

Människorna protesterar för att en polis i somras sköt ihjäl ung svart kille. Och nyligen sa en domstol att det inte ska bli någon rättegång mot polisen.

Polisen har tagit fast ungefär 40 demonstranter i natt i den lilla förorten Ferguson utanför staden Saint Louis som ligger i delstaten Missouri i mitten av USA.

Lugnare än det var igår
Men även om det var mycket oroligt och våldsamt där i natt, så var det ändå lugnare än i går. Det säger polisen Ron Johnson.

De människor som kom ut för att demonstrera fredligt, har hjälpt oss att lugna läget, säger han.

Protesterna har alltså spridit sig till över 170 städer i USA. Människor har blockerat broar, tunnlar och vägar. Och de har skrikit ut sin ilska över att domstolen har bestämt att den vite polismannen ska slippa en rättegång och straff.

18-åringen sköts ihjäl i somras
Det var i somras som den 18-åriga killen Michael Brown sköts ihjäl, Polisen säger att han kände sig hotad till livet av Brown och att han sköt för att försvara sig. Medan andra säger att Michael Brown lyfte upp händerna för att visa att han inte hade vapen, och att han gav sig.

Många är nu arga och ledsna i USA över det som har hänt. De menar också att det är vanligt att amerikanska poliser är våldsammare mot svarta personer än mot vita.

Butiker förstördes i Kalifornien
De flesta protesterna i natt gick rätt lugnt till, utom i delstaten Kalifornien där flera butiker förstördes och plundrades på varor.

USA:s president Barack Obama säger nu för andra gången till människorna att de ska ta det lugnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".