Amerikanska poliser med vapen.
1 av 2
Amerikanska poliser med vapen. Foto: David Carson,AP/TT

Det är vanligare att polisen i USA skjuter svarta än vita unga män

Poliser dödar oftare svarta än vita i USA
1:10 min

Det är vanligare att polisen i USA skjuter ihjäl svarta, unga män än vita. Det visar en undersökning. Det är 21 gånger vanligare att svarta blir skjutna än att vita blir det, enligt polisens egna siffror.

Klicka här för att läsa mer!

Det fortsätter att vara oroligt i USA. Många människor demonstrerar mot att en polis sköt en ung, svart man i somras. Mannen dog, men det kommer inte bli någon rättegång mot polisen.

Nu visar en undersökning att det faktiskt är så att unga svarta män oftare blir skjutna av polisen i USA, än unga vita män.

När poliser i USA skjuter en människa så att han eller hon dör, så brukar de skriva ner det så att det går att se efteråt vad som hänt. Då kan man räkna ihop hur många som har dött. 

Siffrorna visar att svarta skjuts oftare än vita
Journalister har tittat på de här siffrorna, och då har de sett att det är mycket vanligare att svarta personer skjuts av polisen än att vita gör det.

Siffrorna visar att det är 21 gånger vanligare att unga svarta män dödas av polis i USA än att unga vita män dödas.

Experter har också tittat på siffrorna. De säger att även om det saknas siffror från vissa polisområden så är det helt klart att det finns en skillnad. Svarta män blir oftare skjutna av polisen än vita män.

Många svarta känner sig dåligt behandlade
Och många svarta i USA känner sig dåligt behandlade av polisen. En man sa såhär igår:

– We are gonna stop this murder and genocide against people of colour. That´s what´s happening. They either got shot by police or they go to prison.

Mannen menar att svarta personer dödas av polisen eller åker in i fängelse, och att det måste stoppas.

I tre dagar har det nu varit oroligt i USA, efter att det blev känt att det inte kommer bli någon rättegång efter att en polis sköt en svart ung kille till döds i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".