Två vildsvin står delvis dolda av buskar och träd.
1 av 2
Vildsvin är släkt med de grisar vi har på våra bondgårdar. Foto: AP/TT.
Hälsingland ligger i mitten av Sverige.
2 av 2
Den mörka färgen på kartan visar landskapet Hälsingland. Karta: Wikimedia Commons.

Vildsvinen sprider sig norrut

"Vildsvinen föder många ungar", säger jägaren Erik Mattsson.
1:43 min

Nu har vildsvinen kommit ända upp till området Hälsingland, som ligger ungefär i mitten av Sverige.

Klicka om du vill läsa mer! 

En som vet mycket om vildsvin är Erik Mattsson på Jägarförbundet. Han säger att vildsvinen kan sprida sig snabbt eftersom de föder många ungar:
– De kan ju föda många kultingar i varje kull. Under gynnsamma omständigheter kan det också bli mer än en kull på ett år. Så spridningen kan gå väldigt fort, säger Erik Mattsson.

Klimatet har blivit varmare
Det är lite osäkert hur många vildsvin det finns. För det är svårt att hitta ett bra sätt att räkna dem på. Men det verkar nu finnas vildsvin så långt norrut som Hälsingland.

En förklaring till att vildsvinnen sprider sig norrut är att klimatet har blivit varmare. Då blir det också mindre snö och vildsvinen får lättare att hitta mat.

Det varmare klimatet har redan gjort att flera andra djur har spridit sig norrut i Sverige. Det gäller till exempel små fästingar som suger blod och mördarsniglar som brukar äta upp växter i många trädgårdar.

En del gillar inte vildsvin
Vildsvinen är ett djur som många tycker ställer till med problem. De kan gräva sönder inne i trädgårdar när de letar efter mat. Det händer ibland att de skadar eller dödar hundar.

Samtidigt finns det förstås många som tycker att det är trevligt med vildsvin i skogen och många tycker om att jaga vildsvin, och som tycker att köttet är gott. Om jägarna ser till att vildsvinen inte blir för många kan det vara roligt att ha de djuren i skogen, tycker Erik Mattsson:
– Med en bra och sund förvaltning kan det nog bli ett ytterligare tillskott i faunan, som många kan uppskatta, säger Erik Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".