knarksprutor
Den nya drogen PV8 sprutas in i kroppen med en spruta. Foto: Martina Holmberg/TT

Människor i Sverige nära att dö av ny drog

Människor i Sverige nära att dö av den nya drogen PV8
1:37 min

Nu finns en ny farlig drog i Sverige. Flera ungdomar har varit nära att dö efter att ha tagit den här drogen, som heter PV8.

En som vet hur dåligt ungdomarna kan må när de har tagit drogen, det är sjuksköterskan Kjell Lindström:

– Huden dör vid insticksstället, de får kraftiga infektioner, svullnader stora som en knytnäve. De blir rastlösa och oroliga. De vet inte var de är eller vad de heter. Det har varit fara för livet.

Huden dör och man kan bli helt förvirrad
Den nya drogen PV8 sprutas in i kroppen med en spruta, och där man har stuckit sig dör huden, berättar sjuksköterskan Kjell Lindström. Personer som tar drogen kan också bli helt förvirrade och förändrade.

Kjell Lindström jobbar i Norrbottens län, och han berättar att de där har haft fyra patienter på kort tid som har blivit mycket sjuka av den här drogen. De har behövt få särskild intensivvård på sjukhuset för att de var i så dåligt skick.

Liknar drogen Ecstasy
Drogen PV8 liknar en annan drog som heter Ecstacy, och den görs på konstgjord väg. Drogen går att köpa på internet helt lagligt, men snart kommer den nog att bli olaglig.

Men sjuksköterskan Kjell Lindström tror inte att det kommer att hjälpa att förbjuda PV8.

– Då kommer väl PV9. Man förbjuder det ena men det kommer någonting annat som är likartat. Så har det sett ut i många år.

Så är det också med drogen Spice. Hela tiden ändras någon liten ingrediens i den och då blir drogen laglig igen. För myndigheterna måste veta exakt vad drogen innehåller för att kunna förbjuda den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".