En hemlös som sover på en parkbänk. Foto: Bertil Ericson / TT.
1 av 3
En hemlös person som sover på en parkbänk. Foto: Bertil Ericson / TT.
Yvonne Svartz, Borlänge, på väg ur hemlöshet.
2 av 3
Yvonne Svartz har varit hemlös och bott på gatan i 2 år, men nu har hon någonstans att bo. Foto: Salam Abu Iseifan/Sveriges Radio Dalarna
Pär Jerfström, chef för bildningssektorn (inklusive individ- och familjeomsorgen) i Borlänge, Pauline Karlsen, chef för sociala sektorn i Borlänge, Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge.
3 av 3
De här personerna jobbar för Borlänge kommun och ska arbeta för att alla Borlängebor ska få någonstans att bo. Från vänster: enhetscheferna Paulina Karlsen och Pär Jerfström samt politikern Kenneth Persson (S). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Hemlösa i Borlänge ska slippa sova ute

" Det är absolut inte bra att människor bor utomhus" säger Kenneth Persson
1:45 min

Många som är hemlösa kan tvingas att sova utomhus till och med på vintern. Så är det till exempel i Borlänge i Dalarna. Där finns det hemlösa som sover utomhus på nätterna, trots att det är flera minusgrader ute. Inatt var det till exempel 6 minusgrader där och risken finns att människor fryser ihjäl i kylan. Nu säger Borlänge kommun att de vill hjälpa de hemlösa så att ingen ska behöva sova utomhus.

Klicka på texten för att läsa mer

Kenneth Persson är en av de ansvariga politikerna i Borlänge kommun som nu vill hjälpa de som sover ute:
- Det är absolut inte bra och det måste vi få bort. Det känns inte bra i ett välfärdssamhälle att människor bor utomhus och har en sådan situation där man måste övernatta under broar och bo i tält och så vidare, säger Kenneth Persson.

Kunde sova i hissar
En av de som har levt som hemlös är Yvonne Svartz. I två år levde hon på gatan. Hon ryser när hon tänker på hur det var:
- Huu, det finns inget gott att berätta om det. Vad ska man berätta, det var ett helvete, säger Yvonne. Hon och hennes hemlösa vänner kämpade varje dag för att hitta någonstans att komma in och sova:
-  Vi hade ju en sån där krets där alla samlades och gick till någon, eller ibland sov man i hissar, och sen fick jag sova hos mina syskon också. Det var alltid en kamp att hitta nånstans att bo och det var tröttsamt, berättar Yvonne.

Idag har Yvonne fått hjälp av Borlänge kommun. Hon är på ett särskilt boende som kommunen har och slipper frysa mer. Men det finns andra hemlösa i kommunen som sover ute och det vill kommunen nu arbeta för att få bort. Därför ska de som jobbar i kommunen bli bättre på att samarbeta med varandra för att hitta lösningar för de som är hemlösa eller riskerar att bli det.

Kommunen har lokaler
Kommunen äger ett bostadsbolag som har lägenheter och andra lokaler där de hemlösa skulle kunna få komma in och sova. Nu lovar politikerna i Borlänge att ingen i kommunen ska behöva sova ute i vinter. Från och med nästa vecka, den 1:a december ska alla hemlösa i Borlänge få någonstans att komma in och sova, säger politikern Kenneth Persson:
- Vi har lovat att vi ska inte ha någon boende ute i en sådan här situation före vintern och helst då innan vintern börjar, det vill säga nästa månad, säger Kenneth Persson till P4 Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".