En bröllopstårta med 2 kvinnor som gifter sig med varandra och 2 män som gifter sig med varandra.
1 av 2
En bröllopstårta med 2 kvinnor som gifter sig med varandra och 2 män som gifter sig med varandra. Foto: Armando Franca, TT
Samkönade äktenskap, gay, homosexuella
2 av 2
Idag tar Finland ett beslut om samkönade äktenskap. Foto: TT

Finland kanske får samkönade äktenskap

I vårt grannland Finland är det förbjudet för två män eller två kvinnor att gifta sig med varandra. Men idag har riksdagen tagit ett viktigt beslut i frågan om samkönade äktenskap.

Finland är det enda landet i Norden där två kvinnor eller två män inte får gifta sig med varanda.

De som bor i Finland tycker olika i den här frågan. De politiker som sitter i riksdagen tycker också olika och alla har nu försökt övertyga varandra om att just deras åsikt är den rätta.

Förslaget har stoppats två gånger
Hela året har politikerna i Finland pratat om den här frågan. Det finns ett förslag att ändra lagen så att det ska bli tillåtet med samkönade äktenskap. Men det förslaget har stoppats två gånger redan i ett utskott i riksdagen.

Utskottet är en mindre arbetsgrupp där bara några av riksdagens politiker sitter med, men idag har hela riksdagen för första gången fått vara med och bestämma i frågan.

Frågan var om de skulle gå vidare med förslaget att ändra lagen, eller om man skulle stoppa lagförslaget och säga nej till samkönade äktenskap.

Riksdagen sade ja idag
Beslutet blev att gå vidare med förslaget. Riksdagen sade alltså ja till att fortsätta jobba för att kvinnor ska få gifta sig med kvinnor och att män ska få gifta sig med män.

Men än är det lång tid kvar innan lagen börjar gälla. Först måste flera andra lagar ändras i Finland för att man ska kunna skriva den nya lagen om samkönade äktenskap.

En gissning är att den nya lagen kommer börja gälla år 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".