En varg ser ut ungefär som en hund.
Så här kan en varg se ut. Foto: TT.

Jägare får skjuta 36 vargar

Det är länsstyrelserna som bestämmer hur många vargar som får skjutas i deras område. Nu har länsstyrelserna i Örebro och Värmland bestämt sig.

Klicka om du vill läsa mer!

Länsstyrelsen i Värmland bestämde att 24 vargar får skjutas. Men det gäller bara de vargar som finns nära Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen.

Länsstyrelsen i Örebro län bestämde att 12 vargar får skjutas i områdena kring Nora och Mårdshyttan.

Sammanlagt är det 24 vargar som får skjutas i länen Värmland och Örebro. Men troligen blir det också vargjakt i andra län i Sverige. Fast där har länsstyrelsen inte bestämt något ännu.

Vargen väcker känslor
Det finns en del som tycker väldigt illa om vargar. För vargar kan döda böndernas djur, som får och kor. Det händer också att vargarna dödar hundar.

Samtidigt finns det många som tycker att vargarna har rätt att finnas i naturen. En del är oroliga för att det ska bli för få vargar kvar nu då jakt på varg återigen blir tillåtet. Experter tror att det just nu finns ungefär 360 vargar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".