En bomb sprängdes vid Rättscentrum i Malmö

"Fönstret i sonens rum krossades", säger Lotten Antoft Holmbom.
2:19 min

En person skadades av bomben. Han skar sig på vassa glasbitar. Rättscentrum är ett hus i Malmö där det finns flera myndigheter som arbetar för att stoppa brottslingar. Där finns bland annat domstolar och polisens kontor.

 Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som bor nära Rättscentrum är Lotten Antoft Holmbom.
– Det smällde rejält. Huset skakade och gungade. Fönstret till sonens rum gick sönder. Vi är glada att det inte blev värre än så, säger Lotten Antoft Holmbom.

Bomben sprängdes precis vid ingången till Rättscentrum i Malmö. Då skadades bland annat fönster och balkonger och en balkongdörr trycktes in.

Dessutom har en person också skadats av krossat glas, men det är inga allvarliga skador.

Misstänkta finns på film
En kamera har filmat det som hände utanför Rättscentrum. Då syns hur en eller flera personer lägger något utanför huset  och sedan springer iväg strax före explosionen. En del som bor i närheten säger också att de har sett en eller flera misstänkta personer.

En liknande sak hände redan tidigare i år. För den 3 februari sprängdes en bomb på precis samma plats, alltså vid ingången till Rättscentrum.

Den högsta chefen för poliserna i hela Skåne är Stefan Sintéus. Han säger att det finns farliga brottslingar i Malmö som har möjlighet att göra bomber:
– I Malmö och Malmö-regionen är det inte helt ovanligt med kriminella personer som har tillgång till sprängmedel. Bombdådet är ett sätt för de kriminella att göra någon form av vedergällning mot polis, tingsrätt eller åklagare som finns här vid Rättscentrum.

Stefan Sintéus tror alltså att det kan vara brottslingar som vill hämnas genom att spränga bomber
där polis och lagexperter arbetar.

Även poliser kan bli skrämda
Bombdådet kanske också är ett sätt att störa det arbete som polis och lagexperter gör. För det finns trasiga fönsterrutor som kan falla ner, så nu måste delar av huset hållas stängt.

Dessutom är det förstås skrämmande för personalen. Även poliser kan bli rädda, säger Stefan Sintéus:
– Bara för att vi är poliser är vi inga stålmän. Det är klart att det påverkar oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".