Busschauffören ser på mobilen och kör samtidigt.
Busschauffören ser på mobilen och kör samtidigt. Bild från SVT:s reportage.

En busschaufför tittade på film när han körde

"Det här var det värsta jag har sett", säger Attila Ungvari på Västtrafik
1:44 min

Förra veckan filmades en busschaufför i Göteborg i smyg. Chauffören körde en buss full med skolbarn på motorvägen i Göteborg. Samtidigt som chauffören körde i den snabba trafiken tittade han också på film på sin mobiltelefon, trots att det är både förbjudet och farligt att göra så.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är trafikföretaget Västtrafik som ansvarar för busstrafiken i Göteborg. Deras busschef heter Attila Ungvari. Sveriges Television visade honom den smygtagna filmen på busschauffören. 
- Kör han på motorvägen? E6:an. Men han tittar ju på film! Det här är inte okej. Det här var det värsta jag har sett, sa Attila Ungvari när han fick se filmen.

Förbjudet att köra så
På bilderna syns hur bussen kör på motorvägen E6:an i Göteborg där bilarna brukar köra väldigt fort. Chauffören håller en hand på ratten, samtidigt som han med den andra handen håller sin smartphone framför sig, och där ser han på film. Västtrafiks busschef Attila Ungvari säger att det är förbjudet att köra så här:
- Alltså det finns ju regler för sådant här. Man får absolut inte prata i mobiltelefon och än mindre titta på film, under tiden man kör. Jag blir helt förkrossad när jag ser det här. Det är mycket mycket allvarligt, det får inte förekomma. Jag skulle inte våga åka med en sån här förare som gör på det här sättet, säger Attila Ungvari.

Veolias busschaufför
Västtrafik ansvarar för busstrafiken i Göteborg, men det är ett annat företag, Veolia, som ansvarar för chaufförerna. Veolia säger idag att de ska ta reda på vilken chaufför det var som gjorde så här, och att de ska bli bättre på att förklara för sina chaufförer vilka regler som gäller.

Bra att berätta för bussföretaget
Västtrafiks chef Attila Ungvari tycker att det var bra att en av passagerarna på bussen filmade chauffören. För på så sätt kanske de kan få stopp på mobilanvändande under körning innan det händer olyckor. Om passagerare som åker buss märker att fler busschaufförer kör på ett farligt sätt, då är det bra om passagerarna filmar och berättar om det för bussföretaget:
- Ser en passagerare att en busschaufför pratar i mobiltelefon eller tittar på film så ska man absolut filma det, det tycker jag är väldigt bra, säger Västtrafiks busschef Attila Ungvari till Sveriges Television.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".