Flera personer står nära varandra.
1 av 2
Till vänster ser du statsminister Stefan Löfven. Bredvid honom står flera av politikerna i hans regering. Foto: TT.
Han har en rutig skjorta på sig. Hans hår är grått och lite burrigt.
2 av 2
Mikael Gilljam är professor vid Göteborgs universitet. Han forskar om politik. Foto: TT.

Det blir en nervös vecka i svensk politik

"Politiken är mer osäker än på länge", säger professor Mikael Gilljam.
2:13 min

Just nu är det väldigt osäkert vad som kommer hända i svensk politik. På onsdag tas ett viktigt beslut. Då ska politikerna rösta om hur statens pengar ska användas. Om regeringen förlorar den omröstningen blir det en allvarlig kris. Men även om regeringen vinner så kan det ändå bli en kris.

Klicka om du vill läsa mer!

Svensk politik är idag mer krånglig och osäker än vad den har varit på mycket länge. Det säger professor Mikael Gilljam som forskar om politik:
– Det är det mest komplicerade parlamentariska läget som Sverige någonsin har haft, åtminstone i någrorlunda modern tid. Jag tror att ingen vågar gissa hur det ska sluta, säger Mikael Gilljam.

Regeringen är ny
Tidigare i höst var det val i Sverige och då fick landet en ny regering. Där ingår de två partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Den nya regeringen kommer att få svårt att få sina förslag godkända av politikerna i riksdagen, eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har för få egna politiker invalda i riksdagen. Istället måste regeringen också få stöd av andra partier.

Budgeten är väldigt viktig
På onsdag ska riksdagen besluta om statens budget. Där ska det stå hur mycket pengar som staten ska ta in i skatt och hur staten sedan ska använda de pengarna.

Det här är ett av de viktigaste besluten på hela året. Om politikerna i riksdagen stoppar regeringens budgetförslag blir det nästan omöjligt för regeringen att styra Sverige. Det blir en allvarlig kris.

Många är kritiska mot Miljöpartiet
Redan bråken före budgetomröstningen har visat att regeringen har svårt att få stöd för sina förslag i riksdagen. De förslag från regeringen som de andra partierna har protesterat mest mot är ofta förslag från Miljöpartiet.

Därför tror en del experter att det kanske skulle bli lättare om regeringen gjordes om, så att Miljöpartiet lämnade regeringen och Socialdemokraterna fortsatte ensamma. För då skulle Socialdemokraterna kanske lättare kunna hitta andra partier att samarbeta med.

Regeringen kan ändras flera gånger
Mikael Gilljam tror att de närmaste åren blir röriga i politiken. Kanske kommer det att ändras flera gånger vilka personer och partier som får vara med i regeringen:
– Jag kan tänka mig att det blir flera olika regeringar under den här perioden, säger professor Mikael Gilljam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".