Bara bilens yttre delar är klara.
1 av 3
Så här ser det ut inne i Nevs fabrik i Trollhättan. Foto: TT.
Han är klädd i kostym och står mitt i fabriken.
2 av 3
Kai Johan Jiang är affärsman i både Sverige och Kina. Han äger det mesta av företaget Nevs. Foto: TT.
Bilen är svart. Det står på den att det är en elbil.
3 av 3
En del av Nevs bilar körs på elektricitet och andra körs på bensin. Foto: TT.

Bilföretaget Nevs kan få nya ägare

Nevs har en bilfabrik i staden Trollhättan i västra Sverige. Där gör deras personal bilar av märket Saab. Men företagets ekonomi går dåligt. Därför ska delar av Nevs säljas.

Klicka om du vill veta mer!

Idag är det affärsmannen Kai Johan Jiang som äger det mesta av Nevs. Han jobbar både i Kina och Sverige.

Fortfarande är det osäkert vilka som ska köpa delar av Nevs. Det enda vi vet är att det ska vara ett företag från Asien. Strax före nyår ska cheferna på Nevs berätta namnet på köparen. Det asiatiska företaget har skrivit på ett papper där de berättar att de vill köpa Nevs. Men köpet är inte klart ännu.

Märket Saab är viktigt
Vad bilarna kallas kan ha stor betydelse, för många köpare vill ha bilar med ett välkänt märke som känns tryggt. Och Saab är förtfarande ett känt namn.

Nevs har tidigare haft rätten att använda namnet Saab på sina bilar. Men det är osäkert hur det blir i framtiden. Det företag som har rätt till namnet är Saab AB som gör flygplan till militärer.

Cheferna på Saab AB vill först godkänna Nevs nya ägare innan de går med på att låna ut namnet Saab till bilarna från fabriken i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".