Han har vit skjorta, slips och kavaj.
1 av 2
Just nu är Mattias Karlsson tillfällig partiledare för Sverigedemokraterna. Han har det jobbet medan den riktige partiledaren Jimmie Åkesson är sjuk. Foto: Claudio Bresciani på TT.
Stefan Löfven ser bekymrad ut.
2 av 2
Det här blir en svår vecka för den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven. Foto: TT.

Idag berättar Sverigedemokraterna hur de ska rösta om budgeten

Politikerna ska rösta om statens budget imorgon, onsdag. Om Sverigedemokraterna stoppar regeringens budget blir det en allvarlig kris för regeringen. Klockan 16:30 idag berättar Sverigedemokraterna hur de ska göra.

Klicka om du vill läsa mer!

I budgeten ska det stå hur mycket pengar staten ska ta in i skatt och hur de pengarna sedan ska användas. Det här är ett av politikernas viktigaste beslut på hela året.

Det finns tre förslag till budget
Stefan Löfven och hans regering har ett förslag till budget. Det förslaget stöds av regeringens egna partier Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det stöds också av Vänsterpartiet, trots att de inte är med i regeringen.

Allians-partierna har också ett förslag till budget. Det förslaget stöds förstås av Allianspartierna själva, alltså Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Även Sverigedemokraterna har ett förslag till budget.

Riksdagen kan rösta flera gånger
Första gången som politikerna röstar om budgeten kommer alla att rösta på sina egna förslag. Men då får inget förslag tillräckligt med röster för att vinna.

Därför blir det en ny omgång mellan de två förslag som får flest röster. Det kommer att bli regeringens budgetförslag och Alliansens. Då kan Sverigedemokraterna antingen rösta på regeringens eller Alliansens förslag. Sverigedemokraterna kan också välja att lägga ner sina röster, alltså inte rösta alls.

Om Sverigedemokraterna röstar för Alliansens förslag blir det en allvarlig kris. För Stefan Löfven vill inte fortsätta som statsminister om han tvingas att följa den budget som hans politiska motståndare i Alliansen har tänkt ut.

Omröstningen kan skjutas upp
Det kan också bli så att riksdagen inte får rösta alls på onsdagen. Då kommer regeringen istället att göra om sitt budgetförslag. De kan försöka att göra ändringar så att fler partier kan tänka sig att rösta för regeringens förslag.

Hur budgeten görs om ska då diskuteras i en grupp i riksdagen som heter Finansutskottet. Där sitter politiker från alla riksdagens partier. Det här kallas återremittering.

Mycket är osäkert
Än så länge är det osäkert om det blir omröstning på onsdag eller återremittering. Det är också osäkert vad Sverigedemokraterna kommer att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".