Martin och Ulrika med barnen Filip, Måns och Ida. Familjen Klefsjö i Upphärad har adopterat barn med särskilda behov. Foto Adam Ihse/TT
Martin och Ulrika med barnen Filip, Måns och Ida. Familjen Klefsjö i Upphärad har adopterat barn med särskilda behov. Foto Adam Ihse/TT

Färre barn adopteras till Sverige

"De flesta barn är äldre", säger Jonas Friberg
2:58 min

Det har blivit svårare att adoptera barn från andra länder. Det finns färre barn för svenskar att adoptera i världen och väntetiderna har blivit längre.

Klicka här för att läsa mer!

De som vill bli föräldrar får ofta får vänta mer än 3,5 år på att få ta hand om ett barn och det kan vara jobbigt för de som bli föräldrar.

– Naturligtvis så är det en helt annan situation för de som befinner sig här i Sverige och vill bli föräldrar till ett barn genom internationell adoption, eftersom det tar mycket längre tid i dag, säger Jonas Friberg på organisationen Adoptionscentrum.

Dessutom har antalet barn, som adopteras från andra länder, minskat rejält.
Förra året adopterades fler än trehundrabarn till Sverige, jämfört med nästan tusen barn för 10 år sedan. 

Förklaringar till färre antal barn
Även i andra länder väntar fler personer i kö för att få adoptera ett barn. Dessutom har det blivit vanligare att fler barn än tidigare adopteras av personer i sitt eget hemland. För i vissa länder har ekonomin blivit bättre, så att fler människor där nu har råd att ta hand om andras barn.

Och att det nu finns färre barn som kan adopteras från utlandet,  det gör också att det nu är fler barn än småbarn som kommer hit.

 – Det  är så att de flesta barn som inte har familj är äldre och har särskilda behov, säger Jonas Friberg.

Tidigare var det få familjer som ville ha äldre barn, eller barn med till exempel funktionsnedsättningar eller andra särskilda behov.

De flesta barn som kommer till Sverige genom Adoptionscentrum kommer från länder som Kina, Sydkorea eller Sydafrika.

Kraven på de nya föräldrarna är stora
Inget av de här länderna tillåter att homosexuella par får adoptera och det är svårt för ensamstående personer att få göra det. Och för heterosexuella par kan det finnas krav på att de har bra ekonomi och att de har varit gifta en viss tid.

Även om det kan vara jobbigt för män och kvinnor här i Sverige att inte få adoptera så är det oftast bättre för barnet att få stanna i sitt hemland, säger Jonas Friberg.

– Generellt kan man tänka sig att det beror på att fler har fått det ekonomiskt sätt bättre. Fler kan tänka sig att bli familj även genom att adoptera nationellt och att man gör det i flera länder än tidigare. Men kanske också att synen på hur många barn man får ha i en familj kan förändras, som jag kan tänka mig att det kan bero på i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".