Bakom honom syns deras symbol, blomman blåsippa.
1 av 2
Mattias Karlsson är den som just nu leder Sverigedemokraterna. Han gör det under tiden som deras riktiga partiledare Jimmie Åkesson är sjuk. Foto: TT.
Stefan Löfven ser bekymrad ut.
2 av 2
Det här blir en svår vecka för den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven. Foto: TT.

Sverigedemokraterna kommer att stoppa regeringens budget

"Vi tänker rösta för Alliansens förslag", sa sverigedemokraten Mattias Karlsson
2:14 min

I budgeten står det hur mycket pengar folket ska betala i skatt och hur de pengarna sedan ska användas. Det här betyder också att det blir en mycket allvarlig kris för regeringen.

Klicka för att läsa mer!

Den som tillfälligt är ledare för Sverigedemokraterna är Mattias Karlsson. sent på eftermiddagen sa han så här:
– I den givna situationen innebär detta att Sverigedemokraterna vid morgondagens votering kommer att yrka bifall till Alliansens budgetmotion.)

Sverigedemokraterna kommer alltså att rösta på det budgetförslag som kommer från regeringens politiska motståndare i Allians-partierna. Det skulle betyda att regeringens budget stoppas och att Alliansen vinner istället.

Sverigedemokraterna vill ha färre invandrare
Mattias Karlsson säger att deras beslut beror på invandringspolitiken. Sverigedemokraterna vill minska invandringen kraftigt. Men partierna i regeringen tycker tvärtom att Sverige ska fortsätta att ta emot invandrare ungefär som idag.

Efter valet i september är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som är med i regeringen. Och Sverigedemokraterna tycker att särskilt Miljöpartiet vill ta emot alldeles för många invandrare:
– Sverigedemokraterna kommer från och med idag att försöka fälla varje regering och varje budgetproposition som ger stöd för ökad invandring, säger Mattias Karlsson

Det är alltså särskilt Miljöpartiet som sverigedemokraterna är kritiska mot.

Därför tänker de stoppa regeringens budgetförslag imorgon. Istället kommer de att rösta på Allians-partiernas förslag. Så just nu verkar det som att Alliansen kommer att få sin budget godkänd.

Kris för regeringen
Mär riksdagen godkänner alliansens ekonomiska planing kommer regeringen kommer att bli tvungen att följa den.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill förstås inte styra Sverige med den politik som deras motståndare i Alliansen har tänkt ut. Så nu blir det en allvarlig kris för regeringen.

Det kan bli en ny regering
Frågan är nu vad regeringens ledare, statsminister Stefan Löfven, ska göra. Det finns flera möjliga lösningar.

Kanske slutar han och de andra i regeringen sina jobb. Då får Stefan Löfven eller någon annan politiker försöka bilda en ny regering. Om det blir svårt att bilda en ny regering kan det hållas ett nytt val i Sverige.

Omröstningen kan skjutas upp
Det kan också bli så att riksdagen inte får rösta alls på onsdagen. Då kommer regeringen istället att göra om sitt budgetförslag. De kan försöka att göra ändringar så att fler partier kan tänka sig att rösta för regeringens förslag.

Hur budgeten görs om ska då diskuteras i en grupp i riksdagen som heter Finansutskottet. Där sitter politiker från alla riksdagens partier. Det här kallas återremittering.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".