Det är mörkt ute. De fyra partiledarna går bredvid varandra.
1 av 2
Alliansens partiledare gick tillsammans till krismötet igår kväll. Foto: Pontus Lundahl på TT.
De står uppställda på rad med var sin mikrofon framför sig.
2 av 2
Det här är de ministrar från regeringen som var med på krismötet. Från vänster till höger: miljöpartisterna Gustav Fridolin och Åsa Romson plus socialdemokraterna Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: TT.

Regeringen och alliansen kom inte överens

Vår reporter berättar om det misslyckade krismötet igår
2:29 min

Just nu är det kris i svensk politik. Därför var det igår kväll ett möte mellan regeringen och deras politiska motståndare från allians-partierna. Men de misslyckades med att komma fram till någon gemensam lösning på krisen.

Klicka för att läsa mer!

Krisen handlar om budgeten. Där ska det stå vilka skatter folket ska betala till staten och hur staten sedan ska använda de pengarna under nästa år.

Regeringens budget kan stoppas
Det brukar nästan alltid vara så att det budgetförslag som kommer från regeringen också godkänns av politikerna i riksdagen. Men så blir det troligen inte den här gången.

För igår eftermiddag berättade Sverigedemokraterna att de tänker rösta på det budgetförslag som regeringens motståndare i allians-partierna har tänkt ut. Om både Sverigedemokraterna och alliansen röstar på det förslaget så kommer den budgeten att godkännas.

Det skulle samtidigt betyda att regeringens egen budget stoppas. Istället måste regeringen använda statens pengar på det sätt som deras motståndare i alliansen har föreslagit. Det vill regeringen förstås inte göra.

Krismötet igår kväll
Regeringens ledare, statsminister Stefan Löfven, ordnade ett möte igår kväll med sina motståndare från allianspartierna. Med på mötet var också tre av Löfvens medarbetare i regeringen: miljöpartisterna Åsa Romson och Gustav Fridolin plus den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson som har ansvar för statens pengar.

Mötet höll på i 45 minuter. De lyckades inte komma överens om någon lösning.

I eftermiddag får vi veta hur det blir
Det blir ungefär klockan 16 idag som politikerna i riksdagen ska rösta om budgeten. Troligen blir det alltså alliansens budgetförslag som får flest röster.

Efter omröstningen ska Stefan Löfven berätta vad han tänker göra.

Kanske kommer Stefan Löfven sluta som statsminister. Kanske blir det ett nytt val i Sverige nästa år. Eller kanske går det att göra om regeringens budgetförslag så att fler partier kan tänka sig att stödja regeringens budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".