De har nästan likadana kläder: mörka kavajer, vita skjortor och röda slipsar.
När den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven berättade om extravalet hade han sällskap av Gustav Fridolin från Miljöpartiet. Foto: TT.

Det blir ett extra val i Sverige

"Det ska bli ett extra val", säger statsminister Stefan Löfven
4:37 min

Idag sa statsminister Stefan Löfven att det ska bli ett nytt val i Sverige. I vanliga fall är det bara val vart 4 år. Men nu ska det bli ett extra val redan den 22 mars nästa år.

Klicka om du vill läsa mer!

Beslutet om ett extraval kan enligt lagen tas först den 29 december. Men redan idag sa statsministern att det kommer att bli ett nytt val.

Det valet kommer att bli den 22 mars nästa år. Svenska folket får då välja vilka politiker som ska vara med i riksdagen.

Krisen beror på budgeten
Regeringen består av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De hade tänkt ut ett förslag på hur statens pengar skulle användas. Men det budgetförslaget stoppades idag av politikerna i riksdagen.

De flesta i riksdagen röstade istället för den budget som allians-partierna hade tänkt ut. Alliansens budget fick också stöd av Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".