Två vargar ligger på en bädd av granris,
De här två vargarna sköts under jakten år 2010. Foto: TT.

44 vargar får skjutas i Sverige

Experter tror att det finns ungefär 370 vargar i Sverige. Nu i vinter får jägare tillåtelse att skjuta 44 av de vargarna. Det betyder att fler vargar får skjutas den här gången jämfört med förra vargjakten.

Klicka om du vill läsa mer!

Det är politikerna i regeringen som har bestämt att det ska bli jakt på varg. Sedan får länsstyrelserna bestämma hur många vargar som får skjutas i just deras del av landet.

Jakten kommer att vara i Dalarna, Värmland och Örebro län. Redan förra veckan fick vi veta att 24 vargar får skjutas i Värmland och 12 vargar i Örebro län. Och nu idag bestämde länsstyrelsen i Dalarna att 8 vargar får skjutas där.

Det är ganska ovanligt att jaga varg i Sverige. Förra gången det var en större vargjakt var vintern år 2010. Då fick 27 vargar skjutas. Så årets jakt blir alltså större.

Frågan är känslig
En del är oroliga för att jägarna ska skjuta för många vargar. För när det blir färre vargar kanske risken ökar att de skaffar ungar med någon nära släkting. Då kan vargarnas hälsa bli sämre.

Samtidigt finns det en del som vill ha färre vargar i Sverige. Vargarna kan döda böndernas djur, till exempel får och kor. Det händer också att vargar dödar hundar.

Kanske går det fortfarande att ändra länsstyrelsernas beslut om vargjakten. Troligen ska myndigheten Naturvårdsverket undersöka om länsstyrelsernas beslut kan ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".