Stefan Löfven ser bekymrad ut.
Statsminister Stefan Löfven har beslutat om extraval i mars. Foto: TT.

Väljarna tycker olika om extravalet

"Jag tycker det är olyckligt med ett extraval" säger en göteborgare
2:23 min

Sedan onsdagen är det en stor politisk kris i Sverige. För att försöka lösa krisen ska det bli ett nytt val till riksdagen i Sverige den 22 mars. Det sa den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven igår.

Klicka här för att läsa mer!

Det nya valet i mars nästa år är speciellt för att vara Sverige. Senast vi hade ett extra val var år 1958. I vanliga fall röstar vi vart 4 år men nu blir det alltså ett extra val, bara ett halvår efter att vi valde politiker till riksdagen, landstingen och kommunerna. Men i mars kan svenskarna bara rösta på vilka partier och politiker de vill ha i riksdagen.

Regler för extravalet
Annars fungerar valet ungefär som ett vanligt val. Men några skillnader finns det. Väljarna har kortare tid på sig att bestämma sig vad de ska rösta på. Och för de som vill rösta innan valet är det möjligt att förtidsrösta på tex bibliotek eller andra vallokaler 10 dagar före det riktiga valet. Så förtidsröstningen blir alltså under en kortare tid än vanligt.

Valet kostar pengar
Ett val kostar pengar för samhället, ungefär 250 miljoner kronor. Men extravalet blir något billigare, eftersom det behövs färre valsedlar den här gången, enbart till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".