Han är klädd i kostym men har ingen slips.
1 av 3
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans jobb är att forska om politik. Foto: TT.
Hon är rödhårig och ung.
2 av 3
Annie Lööf är ledare för Centerpartiet. Det är ett av de rikaste partierna i Europa. Foto: TT.
På bildens syns Moderaternas och Socialdemokraternas valstugor.
3 av 3
När det är val i Sverige brukar partierna sätta upp valstugor. Där kan partiernas medlemmar träffa väljare och prata politik. Den här bilden är från Göteborg. Foto: TT.

Extravalet kan bli dyrt för partierna

"Partierna hinner inte spara ihop pengar", säger Henrik Ekengren Oscarsson
1:56 min

En som vet mycket om politik är forskaren Henrik Ekengren Oscarsson. Han säger att partierna brukar spara pengar under många år för att ha råd att betala sin valreklam. Men den här gången finns ingen tid att spara ihop pengar.

Klicka om du vill läsa mer!

– Vanligtvis ackumulerar man ju medel under flera år för att fylla kampanjkassorna till nästa gång. Nu får man ett val på halsen när kampanjkassorna är tomma för många partier, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

När det blir ett nytt val kostar det mycket pengar för partierna. För de vill ju göra reklam för sin politik. De får betala reklamexperter för att tänka ut bra idéer och det kostar pengar att visa reklamfilmer på teve och att trycka upp affischer och broschyrer.

Det kostar också pengar för politikerna att resa runt till olika valmöten.

Centerpartiet är rikast
Henrik Ekengren Oscarsson berättar vilka partier som har bäst ekonomi:
– Centerpartiet har ju mycket pengar på banken. Och de stora partierna har medel för att bedriva valrörelser, säger han.

Trots att Centerpartiet har ganska få politiker invalda i riksdagen är de ändå ett av de rikaste partierna i hela Europa. Det beror bland annat på att Centerpartiet förut ägde flera tidningar som de sålde för några år sedan och tjänade närmare 2 miljarder kronor.

Även två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har ganska mycket pengar. De som har svårast att få fram pengar till reklam är en del mindre partier.

Men allt handlar inte om pengar
Många av partiernas medlemmar jobbar gratis. En del tar semester från sina jobb för att få tid att prata om sin politik på gator och torg.

Så en viktig fråga är om partimedlemmarna orkar och vill gratisjobba ännu en gång:
– Det behövs gott om människor som kan bedriva kampanjerna. Det kanske är ännu viktigare än att klistra upp affischer överallt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".