Alliansens partiledare vid onsdagskvällens presskonferens i riksdagen i Stockholm efter beskedet om extraval. Från vänster, Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Foto: Pontus Lundahl / TT.
1 av 2
Alliansens partiledare: Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Foto: Pontus Lundahl / TT.
Stefan Löfven (S) bredvid resultatet av omröstningen om budgeten i riksdagen. Foto: TT
2 av 2
Regeringens statsminister Stefan Löfven (S) bredvid resultatet av omröstningen om budgeten i riksdagen. Foto: TT

Regeringen måste följa alliansens budget

"Regeringen ville höja lärarnas löner" säger Johanna Jaara Åstrand
1:41 min

Att det nu blir ett extra val i Sverige beror på att politikerna i riksdagen och regeringen har så olika åsikter om hur statens pengar ska användas. Istället för regeringens budgetplan för hur pengarna ska användas blev det istället Alliansens budget som vann omröstningen bland politikerna i riksdagen. Det innebär att politikerna i regeringen nu måste följa sina motståndares plan istället för sin egen.

Klicka på texten för att läsa mer

Efter omröstningen i riksdagen måste politikerna i regeringen nu alltså följa Alliansens budget istället för sin egen. En del som gillade regeringens budget bättre tycker att det är dåligt. En av de som tycker så är Johanna Jaara Åstrand från lärarnas fackförening Lärarförbundet:
- I regeringens budget så fanns det en satsning på lärarlöner. En helt nödvändig satsning. för det är helt avgörande för att vi ska komma till rätta med dels de sjunkande kunskapsresultaten, men framförallt det som skulle kunna vända kunskapsresultaten, nämligen att det blir fler lärare, säger Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet.

Ville ha fler lärare
Lärarförbundet hade hoppats på att få mer pengar till skolan av politikerna i regeringen. I regeringens budget hade de skrivit att de ville ge 25 miljarder kronor extra till skolan. Pengarna skulle användas både till lärarnas löner och till fler lärare som kunde hjälpa eleverna. Men nu blir det istället Alliansens budget som gäller. Istället för 25 miljarder vill alliansen ge 5 miljarder extra till skolan, och de pengarna ska gå till andra saker, som att göra skolan 10-årig istället för 9-årig som nu.

Regeringens budget
Annat som politikerna i regeringen hade planerat i sin budget var att de ville att pensionärer skulle få betala mindre pengar i skatt och att arbetslösa skulle kunna få mer pengar i A-kassa. De ville också använda pengar till att fler skulle jobba med att vårda gamla och sjuka, och till att mediciner skulle vara gratis för barn. Men så blir det inte nu med Alliansens budget, eftersom de vill göra andra saker.

Billigt att anställa unga
Alliansen vill istället satsa mer pengar på företagandet i Sverige. Och så vill de att företag som anställer unga personer ska få fortsätta att göra det billigare. Alliansen vill inte heller satsa så mycket pengar på Sveriges militärer och försvar som regeringen ville.

Alliansen kommer också att låta bli att höja skatterna i Sverige. Från och med årsskiftet börjar den nya budgeten att gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".