Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.

Ett nytt kärnkraftverk ska byggas i Finland

Idag har riksdagen i Finland bestämt att det ska byggas ett kärnkraftverk, bara 15 mil från den svenska kusten. Många som bor i Sverige tycker att det är dumt att få ett kärnkraftverk så nära.

Klicka här för att läsa mer!

De är rädda att det ska hända en olycka på kärnkraftverket.

En som har protesterat är Elisabeth Holmström. Hon bor i Robertsfors i Västerbotten.

– Vi är precis lika illa ute på den svenska sidan som på den finska. Så det är en angelägenhet för Sverige också, säger hon.

Elisabeth Holmström tycker att det är en dålig idé att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra delen av Finland, bara 15 mil från den svenska kusten.

Nätverk kämpar emot bygget av kärnkraftverket
Hon och flera andra personer är med i en grupp, eller ett nätverk, som heter Kärnkraftsfritt Bottenviken. Nätverket tror att det kommer bli sämre för miljön om kärnkraftverket byggs.

Bland annat kan det växa mer alger i havet, när det släpps ut varmvatten i havet från kärnkraftverket. De som är med i nätverket är också rädda för att det ska hända en olycka och de undrar vad som ska hända med avfallet som avger en livsfarlig strålning i många tusen år.

Kommuner i Sverige har sagt nej
Flera kommuner i Sverige har sagt nej till planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland. Bland annat har Skellefteå kommun sagt nej. Skellefteå ligger bara 16 mil från den plats i Finland där kärnkraftverket planeras. Och nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har samlat in 20 000 namnunderskrifter, som de lämnat till den finska riksdagen, i protest mot byggplanerna.

Men idag har alltså den finska riksdagen röstat ja till att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland. enligt planerna så ska kärnkraftverket börja byggas 2018 och börja användas 2024.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".