Protester på Times Square i New York efter åtalsjuryns beslut att låta en polis som tog stryptag på en man som dog under gripandet gå fri. Foto: TT/AP/Jason DeCrow
1 av 2
Protester i New York efter beslutet att låta en polis som tog stryptag på en man som dog gå fri. Foto: TT/AP/Jason DeCrow
Bilden visar hur 2 poliser håller fast en man
2 av 2
Den här bilden är från den mobilfilm som visar hur polisen tog stryptag på Eric Garner i New York.

Många i USA demonstrerar mot polisens våld mot svarta

"Jag kan inte andas" ropade Eric Garner till poliserna innan han dog
2:42 min

Den senaste tiden har det varit stora demonstrationer i USA. Många där menar att polisen använder onödigt mycket våld mot svarta personer. De senaste protesterna har varit i New York. För där dödades en svart man som hette Eric Gardner. I flera dagar nu har flera tusen människor i New York protesterat för hans skull.

Klicka på texten för att läsa mer

Eric Gardner dog efter att en polis hade tagit stryptag på honom. Det hela spelades in av en mobilkamera:
- Sätt dina händer bakom ryggen, säger polisen och tar ett strypgrepp om Eric Garners hals och lägger ned honom på marken, samtidigt som flera poliser håller fast honom.
- I can´t breathe, Jag kan inte andas, Jag kan inte andas, upprepar Eric Garner flera gånger till polisen innan han blir helt tyst.

Hölls fast tills han kvävdes
Poliserna misstänkte att Eric Garner hade sålt cigaretter utan att betala skatt för dem, därför ville de ta fast honom där på en gata i New York. Flera gånger berättade Garner alltså för poliserna att han inte kunde andas. Sedan blev han tyst. Men poliserna gjorde inget för att få liv i honom och Eric Garner dog. Eric Garner hade sjukdomen astma. Det kan ha gjort att han hade extra svårt att andas när polisen tryckte på hans hals. Fallet med Eric Garner hände redan i somras, men det är först nu som det har blivit klart att den polis som tog stryptag på Garner inte kommer att straffas för det.

Hänt många gånger
Fallet med Garner är bara ett av flera fall i USA den senaste tiden där vita poliser har dödat svarta män, utan att straffas för det. Ett annat fall var till exempel 18-årige Michael Brown i Ferguson. Han hade inget vapen, men ändå sköts han ihjäl av en polis som sedan slapp straff. Ytterligare ett annat fall är 28-årige Akai Gurley i New York. Inte heller han hade något vapen. Han var på väg uppför trapporna till sin flickväns lägenhet när en vit polis sköt ihjäl honom. Polisen sa efteråt att han hade blivit rädd när han fick syn på Gurley.

Artister protesterar
Många i USA är nu arga för att vita poliser i USA kan döda svarta män utan att straffas. Flera kända artister i USA har skrivit låtar om det här. Bland annat sångerskan Lauryn Hill. Många amerikaner kräver nu att politikerna ska göra något åt polisens våld mot svarta. I staden New York har det varit stora protester mot polisvåldet i två nätter nu. Inatt ropade människorna som protesterade där Eric Garners sista ord till polisen "I can´t breathe" som en protest mot polisvåldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".