Stefan Löfven ser sammanbiten ut.
Stefan Löfven är statsminister och ledare för regeringen. Han är också partiledare för Socialdemokraterna. Foto: TT.
Fredagsfrågan

Kan ett extra val lösa den politiska krisen?

"Det är tveksamt om det hjälper med extraval", säger en kvinna i Falun
3:26 min

Just nu är mycket osäkert och rörigt i svensk politik. Därför ska folket återigen få välja vilka politiker som får vara med i riksdagen. Extravalet blir den 22 mars nästa år. Vi har frågat några personer i Falun i Dalarna om de tror att extravalet kan lösa krisen.

– Det är tveksamt. Det känns som att folk inte kommer att ändra sina val. Det blir nog samma situation igen, säger en kvinna i en galleria i Falun.
– Kommer du att rösta på samma parti igen? frågar reportern.
– Ja, det kommer jag att göra.
– Tror du att politikerna kan ändra sig, så att de blir mer beredda att tänka om eller hitta nya samarbeten?
– Jag hoppas att de kan tänka om lite grann, gå över gränserna och kompromissa, säger kvinnan.

En ung man som promenerar vid ån i Falun hoppas också att politikerna ska ändra sig.
– Men folket som röstar i valet kommer nog att rösta ungefär som tidigare. De röstar nog på samma block i alla fall, säger mannen.
– Hur viktigt är det här extravalet?
– Det är klart att det är viktigt. Det är snudd på ett skämt att Sverige inte har någon regering.

Det känns som att ingen klarar av att styra landet just nu, säger den här mannen.

Regeringens budget stoppades
De partier som är med i regeringen är Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Regeringen hade tänkt ut en plan för hur statens pengar skulle användas. Men politikerna i riksdagen röstade i onsdags nej till den budgeten. Istället godkände riksdagen det budgetförslag som regeringens motståndare i Allians-partierna har tänkt ut. Regeringen tvingas nu att använda statens pengar på det sätt som deras motståndare har planerat.

Svårt att samarbeta
Problemet i svensk politik just nu är att partierna inte vill samarbeta med varandra. Samtidigt är ingen politisk grupp tillräckligt stor för att ensam kunna bestämma.

Allians-partierna och de rödgröna vill inte samarbeta. Sedan finns det också ett ensamt parti som ingen alls vill samarbeta med och det är Sverigedemokraterna.

För att försöka lösen krisen ska svenska folket i mars få en ny chans att välja politiker till riksdagen.

Krisen kan lösas på flera sätt
Krisen kan lösas om någon av de politiska grupperna, Alliansen eller de rödgröna, skulle få många fler politiker invalda till riksdagen än i höstas. För då kanske någon av grupperna blir tillräckligt stor för att kunna få sina förslag godkända i riksdagen.

En annan lösning skulle vara om det blev nya samarbeten, till exempel mellan allianspartier och något rödgrönt parti. Eller kanske kan alliansen eller de rödgröna börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

Valet är osäkert
Ingen kan förstås veta säkert vilka partier som kan vinna det extra valet nästa år. Men här är några gissningar på hur det kan gå:
– Jag tror att Socialdemokraterna kommer att vinna på det här, säger en man vid Stora torget i Falun.
– Blir det lättare för dem att få igenom sin politik efter valet?
– O ja! Folk litar mer på dem nu. Socialdemokraterna är bättre på att regera, säger mannen.

En ung kvinna som står en bit bort tror tvärtom. Hon tror att det återigen blir en regering med allianspartierna. Och hon tror att det största allianspartiet kan få många röster:
– Jag tror att Moderaterna kommer att vinna nästa gång. Då blir det som det var förut och det blir bra, säger hon.

Det parti som ingen vill samarbeta med är Sverigedemokraterna, SD. Deras viktigaste fråga är att Sverige ska ta emot färre invandrare. En ung kille utanför bokhandeln tror att Sverigedemokraterna kan få ännu fler röster i extravalet än de fick i höstas:
– Jag tror att ett nyval stärker SD:s position. Det gör bara att det blir ännu krångligare i politiken, säger den unga killen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".