Northland Resources begärde sig självt i konkurs på måndagsmorgonen.Foto: David Zimmer/Sveriges Radio Motage: SR
1 av 2
Northland Resources begärde sig självt i konkurs på måndagsmorgonen.Foto: David Zimmer/Sveriges Radio Motage: SR.
Tornedalenmedia / TT
2 av 2
Northlands gruva i Pajala. File photo: Tornedalenmedia / TT

Gruvbolaget Northland går i konkurs

"Det är redan folk som är på väg härifrån" säger Maria Solgevik Svala i Pajala
2:21 min

Företaget Northland äger en stor gruva i Pajala i Norrbotten. Men nu har Northland fått slut på pengar och går i konkurs.  Fler än 600 personer arbetar för Northland med gruvan i Pajala. Nu kan de förlora sina jobb.

Klicka på texten för att läsa mer

Gruvbolaget Northland Resources har länge haft för lite pengar. Nu har företaget helt slut på pengar och säger idag att de inte kan fortsätta längre, utan måste gå i konkurs.

Många är besvikna
Konkursen innebär att flera hundra personer som jobbar med gruvan i Pajala kan förlora sina jobb. Många är idag besvikna över konkursen. En av dem är politikern Harry Rantakyrö som är med och styr i Pajala kommun:
- Ja, det är ju bedrövligt, tragiskt att det blir så här, säger Harry Rantakyrö i Pajala.
För många i och omkring Pajala kan det vara en katastrof att bli av med sitt arbete, eftersom det redan finns väldigt få jobb i området.

Järnet har blivit mindre värt
Personalen i Pajalagruvan har jobbat med att leta efter järnmalm där. Malmen har sedan körts från gruvan med lastbilar och tåg och sålts till olika platser i världen. Järnmalm kan säljas till stålverk där det smälts ned för att bli till stål. Men den senaste tiden har priset på järnmalm sjunkit ganska mycket. Det har nästan halverats.

Stora skulder
En del är kritiska mot Northlands chefer och säger att cheferna borde ha förstått redan från början att priserna på järnmalm skulle sjunka. När priserna sjönk har det blivit allt svårare för Northland att tjäna pengar på järnmalmen från gruvan, samtidigt som företaget redan har haft för lite pengar. Svenska företag som PEAB, Folksam och svenska statens företag LKAB har varit med och lånat ut pengar till Northland eller köpt in sig i företaget för att rädda gruvan. Men det har fungerat dåligt för Northland har nu stora skulder på flera miljarder kronor som de inte klarar av att betala. Därför går Northland i konkurs och stängs ner.

Det finns ett litet hopp
En del hoppas ändå att det fortfarande finns en framtid för gruvan. Många i och omkring Pajala hoppas att gruvan och jobben där ska kunna räddas, ifall någon annan vill köpa gruvan. Fast det är osäkert om någon verkligen vill göra det nu när järnpriserna är så låga, säger en expert som heter Magnus Eriksson:
- Järnmalmsmarknaden är ju tung de närmaste åren skulle jag vilja säga, så jag tror att det kan vara svårt att hitta någon köpare, säger experten Magnus Ericsson till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".