Pensionärerna Christer och Kirsti Andreasson har fullt upp. Foto Eva Larsen
Pensionärerna Christer och Kirsti Andreasson har fullt upp. Foto Eva Larsen

Svenska pensionärer är friskast i EU

"Många pensionärer motionerar", säger 80-åriga Dagny Staaf.
2:02 min

Svenska pensionärer är friskast i hela EU. Dessutom lever svenskarna längre än de flesta andra EU-medborgare. Det visar nya siffror från EU-myndigheten Eurostat.

Klicka om du vill läsa mer!

En av de svenska pensionärerna är 80-åriga Dagny Staaf. Hon berättar vad hon och andra äldre gör för att må bra:
– Vi rör på oss. Vi går på gym och promenerar. För vi vet att det är så viktigt. Jag gör gymnastik varje morgon och jag går minst en timme om dagen på promenad. Man kan inte vara piggare än vad jag är nu, säger Dagny Staaf.

Svenskar lever länge
När det gäller män så är det de svenska männen som blir äldst inom EU. Svenska män blir i genomsnitt över 80 år gamla. Även de svenska kvinnorna blir väldigt gamla jämfört med kvinnor i andra EU-länder. I genomsnitt blir svenska kvinnor över 83 år gamla.

Förutom att svenskarna brukar bli gamla har de också en bra hälsa under många år högt upp i åldern. Svenska pensionärer är alltså friskast inom EU, visar siffrorna från Eurostat.

En av de pigga pensionärerna är Krister Andreasson. Han säger att han känner sig yngre än vad han är:
– Jag känner mig som 50 fast jag är 71.

Det är intressant att Krister säger att han känner sig som just 50 år, trots att han är över 70. För de som idag är 70 år gamla är faktiskt lika friska som 50-åringar brukade vara på 1970-talet. Det säger en expert som tidningen Svenska Dagbladet har intervjuat.

Sjukvård och motion
Forskarna på Eurostat har inte tagit reda på varför svenska pensionärer är så friska. Men Krister Andreasson tror att det finns flera förklaringar till att just svenska pensionärer är så friska:
– Vi har bra sjukvård och har många aktiviteter som gör att vi håller oss igång upp i åren, säger han.

Både Krister och hans fru Kirsti är själva sportiga:
– Jag går på vattengympa och vanlig gympa. Vi dansar och bowlar. Så det är mycket vi gör! säger Kirstin Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".