bilden visar en kvinna omgiven av journalister
1 av 3
Anna Kinberg Batra kan väljas till Moderaternas partiledare. Foto: Pontus Lundahl/TT
Anna Kinberg Batra
2 av 3
Anna Kinberg Batra
David Batra har ett indiskt utseende.
3 av 3
Anna Kinberg Batra är gift med komikern David Batra. Foto: TT.

Anna Kinberg Batra kan väljas till ny partiledare för Moderaterna

Efter valet i september slutade partiet Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt. Nu ska partiet välja en ny ledare. Idag sade gruppen valberedningen i Moderaterna att de föreslår att Anna Kinberg Batra blir Moderaternas nya ledare.

Klicka på texten för att läsa mer

I många år har har Anna Kinberg Batra haft flera viktiga uppdrag för sitt parti Moderaterna i riksdagen. Det var också hon som fick ta över ansvaret för partiet när Fredrik Reinfeldt ville sluta som partiledare efter valet.

Snart ska Moderaterna ha ett stort möte där de väljer en ny partiledare. Flera partigrupper runt om i landet har redan föreslagit att Anna Kinberg Batra borde få ta över jobbet som Moderaternas partiledare. Nu föreslår också partiets valberedning det.

Anna Kinberg Batra kan bli den första kvinnan som blir partiledare för Moderaterna. Om det går bra för Moderaterna och Alliansen i extravalet den 22 mars kan Kinberg Batra också bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Anna Kinberg Batra är född år 1970 och är nu 44 år gammal. Hon har jobbat i riksdagen sedan 1998. Hon är känd för att hon då sade att hon tyckte att "stockholmare är smartare än lantisar". Efteråt har hon sedan sagt att hon inte tycker så längre.

Anna Kinberg Batra är gift med den kända komikern David Batra och de har barn tillsammans.

Den 10 januari ska Moderaterna ha ett möte där Anna Kinberg Batra kan väljas till partiets nya ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".